DELA

Barbie från förr och nu på utställning

Älska henne eller hata henne, men Barbie har funnits i barnkammaren i över femtio år. Nu finns hon till påseende i Jomala bibliotek.
I Jomala bibliotek pågår nu en utställning som heter Barbie-när leken ändrade skepnad. Där finns Barbiedockor i original från 1963, modernare Barbiedockor och även kopior. Kläderna är både köpta och hemsydda.
Namnet på utställningen syftar på hur man lekte mamma-pappa-barn med sina babydockor och sedan kunde ändra leken när man fick en Barbie som inte behövde skötas om.
Kultursekreterare Signe Järvenpää visar upp sin egen docka från 1963 med håret ”bubblecut”. Signes syster Titti Jansén har en liknande som fick resa från Ekenäs för att delta i utställningen.
I den första montern finns en Barbie-docka med hemsydd Getas folkdräkts vinterdräkt. Dockan tillhör Ulla Holmberg, som också sytt dräkten.
Numera köper man sin Barbie med full utrustning i klädväg och accessoarer, men Järvenpää minns hur man köpte en docka med bara baddräkt och sedan sydde man kläderna själv. Hon visar som sagt upp sin första Barbie-docka.
– Med stort tålamod sydde jag kläder åt henne. Jag var nio år när Barbie kom och jag ville genast ha en.
Flera av de klänningar och plagg som Järvenpää sytt finns också med i utställningen.


Ständigt politiskt inkorrekt
I presentationen av utställningen beskriver man Barbies väg från seriös docka till glitter och glamour.
– Hon var politiskt inkorrekt när hon kom på 1950-talet och var en yrkeskvinna. Hon kunde vara läkare, lärare, flygvärdinna. Nu är det bara glitter och glamour och det är politiskt inkorrekt för oss.
I Barbies utveckling ser man också hur tidsandan och framförallt modet förändras. Det är inte svårt att identifiera 80-tals-Barbie med axelbred kort kavaj.
Att Barbie är populärt kan bibliotekarien Annika Elfsberg vittna om. Böckerna om Barbie har hög utlåningsfrekvens. Till utställningen hör också några böcker, bland annat en med symönster för Barbiekläder.
Varför ville ni ha hit Barbie?
– Det var något barn i fjol som föreslog det när vi hade tennsoldatutställning, säger Järvenpää. Vi försöker varva konstnärer och annat med lite lättsammare för att få omväxling. Och nu var det ett hål i schemat som vi kunde ha för Barbie.
Där finns också något som undertecknad aldrig hört talas om, en mjukis-Barbie, som är mjuk och skön att sova med. För alla med Barbie-minnen är det en trevlig utställning som väcker minnena till liv.



NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

tfn 528 406

erkki.santamala@nyan.ax