DELA

Babyteater och kultursoppa

Teater för minstingarna är ett nytt grepp för Nordens institut på Åland, NIPÅ. Redan som femmånaders baby kan de yngsta komma på Ögonblicksteater i april.
Kulturfrukostarna däremot har växt till sig och blivit lunch med kultursoppa.
Detta är två nyheter i programmet för i år.
NIPÅ har som vanligt ett gediget program att bjuda på. Broschyren delas ut till samtliga hushåll på Åland i dagarna. Håll koll på den. Här finns evenemang för alla tycken, smaker och åldrar.
”Vof”är namnet på ett teaterstycke som riktar sig till de allra minsta. Redan från fem månader ska nu teatervanan tränas in.
Ögonblicksteatern heter gruppen och av allt att döma är det samma sak som namnet som erbjuds dessa allra yngsta kulturkonsumenter. Stycket är tänkt för barn mellan fem till tolv månader, som tillsammans med sina föräldrar här får möta teatern på ett lekfullt sätt. Den 3 och 4 april finns gruppen som kommer från Umeå på Åland.


Riktiga soppor
Kulturfrukostarna har blivit populära, men efter önskemål från landsbygden och skärgården, övergår institutet nu till att arrangera kultursoppa på lunchtid. Det blir en riktigt soppa att mätta sig med och något kulturellt program att njuta av.
Soppträffarna hålls på Ålands museum fem gånger under våren, med början den 13 februari.


Mord i Nord
Litterära berättarkvällar arrangeras i år med aktuella nordiska deckarförfattare på onsdagskvällar. Platsen är restaurang Indigo. Att samla deckarskribenter under en serie möten är ett nytt grepp. Deckare är ju i ropet.
Medverkande är Yrsa Sigurdardóttir från Island, Anna Grue från Danmark, Leena Lehtolainen, Finland och Arne Dahl från Sverige.


Ensam Pöysti
Monologen ”Hissväggen” är skriven och regisserad av Bengt Ahlfors enkom för Lasse Pöysti. Föreställningen sägs vara en tragikomedi om en ensam men i Helsingfors. Pöysti spelar på Önningeby museum en kväll i februari.
Något så häftigt som improvisationsmusik bjuds också inom ramen för projektet ”Öronblick av mörker”. Ett spännande möte mellan fotokonst och musik utlovas. Två workshops ska det bli i samarbete med Nordiska ministerrådets Skärgårdssamarbete.


NIPOP
Något för de halvstora finns förstås också. Det ska projektanställde Robert Zetterqvist se till.
Den 22 november blir det kultur som rockar i Idrottsgården i Mariehamn. Ett band är klart, nämligen ”Sturm und Drang” från Vasa, ett högstadieband som i fjol faktiskt hade inte mindre än 80 spelningar.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax