DELA
Foto: PRIVAT

Äventyret vilar tryggt i Högnäs händer

Han får det att låta som ren tur, Per-Ove Högnäs då han presenterar ”Pojken som ville till Amerika” inför en fullsatt premiärsalong i bio Savoy på lördagen.

Högnäs stötte på Uno Ekblom brorsdotter Monica Sandberg i Eckerö Torp och fick höra historien. Ungefär samtidigt råkar Högnäs son hitta Uno Ekbloms bok på Emmaus och därmed var beslutet taget: Unos äventyr skulle bli film.

Men det är klart att det inte är tur. Att vara dokumentärfilmare kräver både att man ser ett ämne då det uppenbarar sig, och att man förvaltar det. Bådadera lyckas Per-Ove Högnäs med.

1939 gör Uno Ekblom resan över Atlanten i motorbåten Eckerö, med sig har han Stig Linderoth och Alfred Åström.

Det är givetvis ett vansinnesprojekt. Motorbåten är liten och Uno Ekblom har aldrig utfört astronomisk navigation förrän han testar ute på Atlanten.

De två han väljer att ta med på resan, Alfred Åström och Stig Linderoth är knappast det stabilaste sällskapet. Åström röker och ser i Matts Stenlunds karaktär smått bakfull och nervös ut. Linderoth visar sig vara konstant sjösjuk, och Uno Ekblom själv är renlevnadsmänniska som inte ens dricker kaffe.

Läs hela recensionen i måndagens Nya Åland!