DELA

Åsa Lind aktuell med ny romanfigur

Ellika Tomson heter huvudfiguren i Åsa Linds senaste bok, nyligen utgiven på Rabén & Sjögren. Boken är den elfte i Linds produktion och riktar sig till en något äldre läsekrets än hennes populära Sandvargenböcker.
Vem är Ellika Tomson, frågar jag Åsa Lind när jag når henne hemma på Lappo.
– Jaa, vad skall jag säga. Hon är en flicka i en bok. En flicka som går på upptäcktsfärd i sitt eget hus.
Utan att avslöja för mycket går Åsa Lind med på att berätta att Ellika är mellan nio och tolv år gammal. Hon går alltså i skolan och har fått en uppgift att skriva om upptäcktsresande.
– Men i stället blir hon upptäcktsresande själv på ett begränsat område i sin egen miljö.
Och hon skriver alltså en bok om sin upptäcktsfärd.


Blått hus i världen
Ellika bor i ett blått hus, men Åsa Lind vill inte ge någon närmare bestämning av var detta blå hus finns.
– Det finns helt enkelt någonstans mitt i världen.
På bokens baksida kan man läsa: ”Ellika Tomson bor i ett hus fullt av folk. Dem vill hon upptäcka! Då är det bra med den lilla anteckningsboken som hon fått av sin vän Pampas. Man behöver inte åka bort. Det finns mycket att upptäcka på nära håll, men däremot behöver man just en bra skrivbok så att man kan skriva upp det man ser, hör och tänker.”


Lite äldre läsare?
Genom att huvudpersonen går i skolan kan man dra slutsatsen att Åsa Lind nu riktar sig till en något äldre läsekrets än dem som läser Sandvargenböckerna.
– Ja, men samtidigt är det ju också så att de åldersindelningar som förlagen och marknaden använder sig av inte alltid behöver överensstämma med det som vi som läser böckerna anser.
Kan det bli fler böcker om Ellika Tomson?
– Jag vet inte, men jo, förvisso. Ellika skriver ju sin första bok i den här boken och det uppmuntrar väl nästan till att skriva fler. Men i så fall kan det inte bli förrän om ett och ett halvt till två år eftersom jag är upptagen med annat till dess.
Med vad då?
– Med en trilogi. Jag håller just på med första boken som skall komma nästa höst och det anses vara något av ett ideal om sista boken i en trilogi kan utkomma ett och ett halvt år efter den första.


Sandvargen i Serbien
Mest känd är Åsa Lind för sina böcker om Sandvargen som översatts till ett tiotal språk.
– Jag fick förresten alldeles nyss ett meddelande om att Sandvargen skall komma ut också i Serbien. Det blir den första utgåvan på Balkan, berättar Åsa Lind.

jan.kronholm@nyan.ax