DELA

Arja Saijonmaa sjunger på Veras filmfest

Årets filmfest vid festivalen Vera lovar bli någonting extra. Arrangörerna har lyckats engagera Arja Saijonmaa och dessutom bandet Bohemio Latino. Fem euro av biljettpriset går till Haiti-hjälpen.
Verafestivalen kulminerar traditionellt i filmfesten. I år hålls den lördagen den 6 mars i Alandicas foajé. På festen som inleds kl. 21.30 delas årets Verastatyett ut och publiken får denna gång lyssna till sångerskan Arja Saijonmaa. Med sig har hon sin ackompanjatör, pianisten Petri Somer.


Passar Veras idé
”Musik från hela världen” är temat och Ben Johans i filmklubben Chaplin menar att Arja Saijonmaa passar mycket väl in i den idé som filmfestivalen under tretton år och genom hundratals filmer försökt ge röst åt.
– Arja Saijonmaa är en artist som starkt engagerat sig i rättvisefrågor. Hon har under hela sin karriär aktivt tagit ställning mot diktaturer och förtryck. Hon har sagt att respekten för mänskliga fri- och rättigheter oberoende av hudfärg är hennes politiska och artistiska plattform.
Arja Saijonmaa har deltagit i Unescos:s arbete för att kultur och utbildning skall minska motsättningar och fattigdom i världen och har bland annat engagerat sig i konflikten Israel/Palestina.
Arja Saijonmaa har som artist sålt två miljoner skivor och har erhållit en diamantskiva och fem guldskivor. Senast kunde man höra henne på Åland i Diggiloo-turnén i somras.


Latinska rytmer
Utöver Saijonmaa kan Vera bjuda på bandet Bohemio Latino, ett Åboanknutet band, som grundats av gitarristen och sångaren Porfirio Otero, verksam också på Åland. Bandet består bland annat av musiker med latinamerikansk bakgrund.
Utöver Otero ingår Carlos D’l Puerto, bas, Edward Sinderis, keyboard, Juha Ahokas och Marcos Kupri, slagverk. Bohemio Latino spelar bland annat kubanska boleros, afrokaribianska och mexikanska rytnmer. Gruppen har gett ut två skivor.
Fem euro av biljettpriset kommer denna gång att gå till hjälpverksamheten på Haiti.
Nu på onsdag släpps biljetterna till filmfesten och kan köpas på Alandica.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax