DELA

Årets orgelfest närmar sig

Ålands orgelfestival som genomförs för trettiotredje gången veckan efter midsommar är Ålands äldsta musikfestival. Enligt Henryk Gwardak och Stefan Snellman, ordförande och vice ordförande, har festivalen funnit sin form och sin plats. (På bilden Mi-Ja Dyballa Song från Sudkorea, festivalens mest långväga gäst.) 
– Publikmässigt kan vi förstås inte tävla med jazzfestivalen eller Rockoff, säger Gwardak med ett litet leende, men vi är nog ganska stolta trots allt.
Festivalen brukar årligen locka en publik på omkring 1.000 personer.
När jag frågar om man kan märka någon ökning av orgelintresset tack vare festivalen, svarar Stefan Snellman, som varit med från början, att man ju aldrig kan veta hur det skulle ha varit utan festivalen.
Han sätter också gärna in festivalen i ett vidare kulturhistoriskt perspektiv.
– Orgeln är ett instrument som finns i hela Europa och har valts till symbol för den europeiska kulturen och vi är också med i den traditionen.


Start i Finström
Årets festival inleds söndagen den 24 juni kl 12 med en festhögmässa i Finströms kyrka med bland andra damkören Stellaria ledd av Guy Karlsson med Kaj-Gustav Sandholm på orgel och Stefan Snellman som celebrant.
Samma kväll kl 20 hålls festivalens öppningskonsert i Jomala kyrka där tenoren Dan Karlström, Annika Leppälä, oboe, och Markus Malmgren, orgel, medverkar. Sammanlagt ingår femton konserter eller andra arrangemang i festivalen som pågår fram till lördagen den 30 juni. Flera lunchkonserter och en barnkonsert hålls på dagtid.
Bland sådant som festivalen bjuder på kan till exempel nämnas en kammarkonsert i Finströms kyrka tisdagen den 26 juni kl 20 med ensemblen Via Regale från Helsingfors och Ingmar Hokkanen på orgel där bland andra Mozart, Händel och Bach står på programmet. Konserten ges också följande kväll kl 20 i Föglö kyrka.


Gäster utifrån
Bland utländska gäster märks Wieland Meinhold från Tyskland som onsdagen den 27 juni kl 20 bjuder på orgeltranskriptioner från tre årtionden i S:t Görans kyrka i Mariehamn. Roger Sayer från Storbritannien spelar musik av Olivier Messiaën i S:t Görans på torsdag, den 28 juni, kl 12 och Mi-Ja Dyballa Song från Sydkorea ger konsert i Sunds kyrka fredagen den 29 juni kl 20.
Sopranen och barockviolinisten Jolanta Sosnowska och organisten Marietta Kruzel-Sosnowska från Polen ger lunchkonsert i S:t Görans kyrka fredagen den 29 juni kl 12 och spelar även i Sottunga kyrka på lördag, den 30 juni, kl 14.
Även i år lyfter man fram den renoverade orgeln i Vårdö bönehus i en konsert med Stockholmsmusikerna Sven Åberg, flöjt, och Gregory Lloyd, orgel. Detta sker lördagen den 30 juni kl 14.


Orgelvård
Organisten Jan H Börjesson från Göteborg, känd också för sin inventering av de åländska orglarna, medverkar dels med en konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn måndagen den 25 juni kl 20, dels med ett föredrag om orglar och orgelvård i S:t Görans församlingshem följande dag kl12.
Här hoppas arrangörerna nå både orgelansvariga i de åländska församlingarna och även den orgelintresserade allmänheten.


Barnkonsert
I den tidigare nämnda barnkonserten, som hålls i S:t Görans kyrka måndagen den 25 juni kl 12, medverkar Anders Laine på orgel och Gunveig Andersson och Katrin Gwardak som programvärdar.
I fjol fick man god respons på arrangemanget med en programpresentatör och liksom då har man nu engagerat Erland Mattsson för uppgiften. Mattsson medverkar vid konserter på fasta Åland.


Önskeavslutning
Festivalen avslutas på lördag kväll, den 30 juni kl 20, i S:t Görans kyrka med en improvisations- och önskekonsert med tyska organisten Thomas Glanc.
Hela programmet och uppgifter om musiken och de medverkande finns på orgelfestivalens hemsida under adressen: www.alfest.org.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax