DELA

Är du verkligen här?

Ursprungsidéen till Minna Öbergs utställning kom från informationskartor som brukar finnas i städer, med en röd punkt som berättar för åskådaren var denne befinner sig i nuläget.
– Men jag ville ifrågasätta också. Få folk att tänka efter. Är man verkligen här?
Hon ställer ut i Galleri Fäktargubben fyra veckor framöver, och vernissage blir det på torsdag.

– Jag verkar vara fascinerad över tid och rum, säger Minna Öberg där hon står mitt i sin utställning på Galleri Fäktargubben.
Runtomkring henne finns tavlor föreställandes planritningar, söderhavsöar, gungstolar och spjälsängar. På vissa är små röda magneter fastsatta med textrader som ”Varför är du inte här” ”Är här borta” och ”Hinner inte vara här”.
– Tavlorna är stilmässigt egentligen inte så mycket mina den här gången. Det jag vill lyfta fram är tids- och rumaspekten.
Och det är fritt fram för besökare att flytta runt på magneterna, poängterar hon.
– Jag har knappast samma uppfattning om en gungstol, som någon som sitter där flera timmar varje dag. Min mammas gudmor till exempel sa att om man redan befinner sig där, vad gör man då. Medan jag kanske ser på en gungstol mer som någonstans där man kan sitta och fundera över vad man åstadkommit i livet, och vad man vill göra härnäst.
Hennes utställning heter Du är här. Med den hoppas hon kunna lyfta fram nuet till sina besökare.

Rörlig konstnär

Minna Öberg är en aktiv konstnär. Minst två utställningar om året har det blivit för henne de senaste åren. Hon har bland annat ställt ut på Kobba Klintar, i Kakelhallen och nu på lilla Galleri Fäktargubben på Storagatan i Mariehamn. Det aktiva finns också ofta med i hennes utställningar, i form av röda garntrådar, föremål hon har hämtat från resor och så vidare. Den här gången är det alltså de röda magneterna hon vill fokusera på. I korridoren in till galleriet möts besökarna av runda röda klistermärken med texter som alla berör tid och rum för att genast bli inspirerade. På det specialtryckta vykortet inför vernissagen står ”Kom hit” vid Galleri Fäktargubben på en karta över Mariehamn.
– Människor längtar ofta till semestern, eller tänker på vad de borde göra i framtiden. Man säger att man är här eller där. Men är man verkligen det? Liksom mentalt och fysiskt? Undrar hon.
– Jag hoppas att folk börjar fundera över de här frågorna när de besöker utställningen.
Vernissage blir det på torsdag klockan 18, och utställningen pågår fram till 23 augusti.

Text: JESSICA SUNDBERG
jessica.sundberg@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG