DELA

Anonym installationskonst i Kakelhallen

Rasoulof Wolverine som just nu genomför utställningen Rasoulof’s secret på Galleri Kakelhallen i Mariehamn lönar det sig inte att googla på. Den ljusskygga pseudonymen ge inga träffar.
Fritt fram för var och en att gissa.
Mutanten Wolverine i ”X-Men” kan måhända föra tankarna till någon (några?) filmsnickare med konstintresse. Om det nu alls ligger i någons intresse att veta.
Med några rader på ett papper förklarar den undanglidande konstutövaren sitt syfte: att utmana vår nyfikenhet. ”Upptäck själv, tag plats i domarstolen och soffan”.
Sofforna, borde det kanske stå, för här finns två soffor. I den ena kan man sitta och titta på en tv-apparat som visar en svartvit – eller snarare grå – bild av en del av Kakelhallen. I den andra kan man sitta och betrakta fyra oljemålningar – typ hötorg – där Rasolulof skurit ut fyrkantiga titthål där vi på små skärmar kan se levande bilder, vinden i ett träd, kor som betar, en person med paraply på en brygga, och en husgavel.


Flimrar förbi
Ensam och lite avskilt står en skyltdocksliknande skulptur med byxorna nere. Den bär en fasttejpad skärm i pannan. Diverse bilder flimrar förbi. Som tankar? Sänker man blicken så blir man varse en annan skärm som i rätt trakt visar bilden av ett könsorgan.
Det sista objektet i utställningen är en hög tennisdomarpall där en handskriven skylt förklarar att vuxna må klättra upp på egen risk. Den som gör det kan se ännu en lite skärm med suddiga och lite ryckiga bilder av ett kopulerande par.


Utan ingripande
Det är det hela. På Rasoulofs papper kan vi läsa att han allt sedan han föddes har ”kämpat för konstälskarnas rätt att se och uppleva konst utan ingripande av skaparen”.
Kanske är det därför också bäst att som journalist låta bli att ge sig in på några tolkningar och därmed riskera att styra utställningsbesökarnas upplevelser.

TEXT & FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466