DELA

Ann Kristin Hedmark i jazzklubben

Mångsidiga sångerskan Ann Kristin Hedmark gästar Åland och jazzklubben på restaurang Pommern lördagen den 19 april. Det är sångerskans första besök på Åland, berättar Elisabeth Ekman i jazzklubben.
Elisabeth Ekman känner Ann Kristin Hedmark sedan länge. Båda har rötter i Skellefteåtrakten och i slutet av 60-talet arbetade de tillsammans i Yngve Forsells orkester och sjöng båda två på den guldbelönade skivan ”Farfar var ung”.
– Vi har hållit sporadisk kontakt genom åren och i höstas träffade jag Ann Kristin i Stockholm och frågade om hon hade lust att besöka Mariehamn. Det visade sig att hon aldrig varit på Åland överhuvudtaget, och vi hittade en lucka i hennes spelplan, berättar Elisabeth.


All-round-sångerska
Ann Kristin Hedmark beskriver hon som en all-round-sångerska, som samarbetat med de flesta av Sveriges förnämsta musikanter. Hon har gjort ett femtontal skivor, otaliga konserter, tv- och radioframträdanden, både hemma och utomlands.
2003 erhöll hon Jan Johansson-stipendiet. och då lydde motiveringen: ”Den mångsidiga artisten Ann Kristin Hedmark är en norrländsk huldra med det ena benet i den afro-amerikanska jazztraditionen och det andra lika självklart i den nordiska folkmusikens genuina vemod, helt i Jan Johanssons anda”. År 2006 tilldelades hon det första stipendiet ur Monica Zetterlunds minnesfond.


Dansband och jazz
Ann Kristin Hedmark inledde sin karriär med populärmusik och medverkade under tio år i olika dansband, däribland ”Yngve Forssells”.
Hon har sjungit och showat med bland andra Tommy Körberg och Lee Hazlewood och turnerat med Cornelis Vreeswijk. Jazz har hon sjungit med bland andra Arne Domnérus, Georg Riedel, Berndt Egerbladh, Bengt-Arne Wallin, Thad Jones och Björn J-son Lindh. Hon har också sjungit bluesaktiga texter av Kristina Lugn och afrikanska rytmer till ord av Kerstin Thorvall.
På Pommern inleds Ann Kristin Hedmarks framträdande kl. 20.00. Med sig har hon Kalasorkestern, som består av Kettil Medelius, piano, Hasse Larsson, bas, och Kjell Gustavsson, trummor, och man har lovat spela hela kvällen.


Phunky Fish
Kvällen tjuvstartar redan kl 19 då unga bandet Phunky Fish spelar några låtar.
Jazzklubben har ju under vintern berett möjligheter till scenframträdanden för unga förmågor i anslutning till jazzkvällarna på Pommern och Phunky Fish ingår i den serien.Victor Abrahamsson spelar altsaxofon, Anders Brunnsberg, trummor, Emil Björkbom, elbas och Christoffer Isaksson, gitarr. Samtliga studerar vid Ålands musikinstitut och definierar sin musikstil som ”modern jazz”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax