DELA

Ann-Christins katter räddar Östersjön

Ann-Christin Waller har i vår gett ut sin tredje bok med katten Dylan Plymsvans i huvudrollen. Boken heter ”Operation rädda havet”.
– Dylan gick bort för ungefär tio år sedan. Men han efterlämnade lite papper och anteckningar, därför kunde jag skriva ner hans historia.
Katten Dylan Plymsvans lever ett lugnt liv vid sina sorkmarker på Dylanö. Så vill Clothilde af Himmelaja, härskare över all världens katter, träffa Dylan och hans betydligt livligare kompis Panter. De får i uppdrag att stoppa nersmutsningen av Östanhavet, och äventyret kan börja.
– Dylan var en riktig katt och alldeles ljuvlig. Han hade en stor personlighet och i sina krafts dagar vägde han tio kilo, säger Ann-Christin.
Dylans ömsinta personlighet – och stora svans – inspirerade till Dylan Plymsvans som varit huvudperson i två av Ann-Christins tidigare böcker: ”Dylan Plymsvans” 1994 och ”Dylans äventyr i rymden” 2004. ”Operation rädda havet” är illustrerad av Anni Wikberg.
– Den första boken om Dylan kom till i samband med boken om Anni Blomqvist som jag skrev tillsammans med Ann-Gerd Steinby. Det passade mig inte alls att vara noggrann med årtal och leta upp fakta, men så såg jag Dylan ligga på sängen och började fundera över vad han tänkte.
Det är så det fungerar för Ann-Christin: Hon blir inspirerad av ögonblicksbilder.
– Ofta blir jag inspirerad av en blick, från ett djur eller ett barn. En blick kan sätta igång något hos mig. Kanske har jag en tendens att tycka synd om fast det inte behövs, eller kanske är det empati.
Det var också självklart att en katt skulle vara hjälte och huvudperson.
– Katter är härligt självständiga. Du kan aldrig kuva en katt. Jag tycker om det otämjbara hos katten, sen skulle man ju önska att man själv var lite mer likadan …
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson