DELA

Alma Lövs museum stänger för allmänheten

Det värmländska konstmuseet Alma Löv som är döpt efter en åländsk kvinna slår igen för gott till hösten. Det skriver Svenska Dagbladet på sina kultursidor.
Alma Löv var arbetarkvinnan som inte tilläts namnge en väg eftersom hon inte var född på Åland.
Alma Löv var född i Korpo och flyttade till Haga Kungsgård med sin man och barn år 1892. Alma Lövs torp låg i Jomala, mitt emellan Mattssons butik och Karrböle vägskäl på östra sidan av vägen, där ett lider står kvar i dag.
Då Alma Löv dog den 2 mars 1949 i Jomala Ingby benämndes hon arbetaränka.

”Inte ålänning”
Det var Kjell Ekström som föreslog att Alma Löv skulle få en väg i byn uppkallad efter sig, men det gick inte för sig eftersom hon inte var åländska.
Detta tyckte svenska galleristen och konstnären Marc Broos var så intressant att han beslöt uppkalla ett museum efter henne. Broos var 1995 aktuell med en utställning vid Ålands konstmuseum.

Oväntad konst
När Alma Löv-museet, eller ”The Alma Löv Museum of Experimental & Unexpected Art”, nu stänger till hösten är den inne på sin 13:e sommar. De vildvuxna paviljongerna, enligt SvD ”motsatsen till den vita kub som är konstinstitutionernas standardform” har genom åren fungerat som avstamp för unga samtidskonstnärer till Stockholms konstscen, bland andra Tilda Lovell, Sonja Nilsson och Kristina Matousch.
Till SvD säger Marcus Broos att han nu vill gå vidare med nya projekt.

Sara Othman