DELA
Foto: Ida K Jansson

Allt är så bra för familjen Bra

Oktoberregnet häller tröstlöst ner, men på stadshusets scen i Mariehamn är energinivån på topp.

Ensemblen för teaterföreningens uppsättning av familjen Bra repeterar och alla närvarande skrattar stundvis så tårarna sprutar.
Det är söndag kväll. Talman Johan Ehn, läraren på Ålands folkhögskola Eva Ekström-Andersen, skådespelarungdomarna Pernilla Hägglund och Erik Lönngren är klädda i matchande gråa träningsdräkter. De har repeterat en knapp månad, 2-3 gånger i veckan. Redan har de börjat kunna släppa sina manus.

– Ok, vi kör. Kom ihåg att gå upp och ner i energinivåer, ropar regissören Johan Karrento.

Stämningen är rå, men hjärtlig. Regissören Johan Karrento har lite motvilligt gått med på att Nya Åland får vara med på delar av en repetition. Han och ljusteknikern Johan Mansnerus försöker få igång projektorn som skall projicera Bo Söderlunds scenografi bakom skådespelarna.

Johan Ehn hade drama som tillval i högstadiet och har sedan dess närt en dröm om att stå på scenen igen.

– Det är kul och också lite smånervöst. Hittills har det gått bra att kombinera med talmansuppdraget.

Just nu har lagtinget paus och talmansjobbet är lite mindre intensivt, men han har fått prioritera teaterrepeterandet framom andra fritidsaktiviteter.

Eva Ekström-Andersen ville testa att gå på en audition för att se hur det gick till och hur nervös hon skulle vara. Hon blev glatt överraskad när hon fick rollen.

– Det är sex år sedan jag sist stod på scenen och jag har längtat tillbaka. Johan har en klar idé om hur han vill ha oss, men vi är alla aktivt med och påverkar och testar en massa olika varianter. Vi har väldigt roligt tillsammans.

Premiären är satt till den 4 november på Stadshuset i Mariehamn.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!