DELA
Foto: Jonas Edsvik

Alla femteklassare är författare

”Nu vill jag ha frukost.”

Så slutar femmornas kapitelbok. Titeln blev ”Abbes och Flisans äventyr”.

Var skatten fanns? Vad som hände när man öppnade locket?

Nu vet alla de 327 författarna vad som händer på slutet.
Femmornas skrivstafett avslutades i går. Då avslöjades titeln på den gemensamma boken, då lästes sista kapitlet upp, då fick eleverna veta att boken inte bara ska vara en E-bok utan också tryckas upp på papper, vilket ledde till jubel i det stora publikhavet.

– Boken ska finnas riktigt på riktigt i alla era skolbibliotek i vår, avslöjade litteraturdagarnas projektledaren Katarina Gäddnäs på den stora mingelfesten på biblioteket.

Skrivcoach i denna första skrivstafett på Åland har Nyan-journalisten och författaren Karin Erlandsson varit och det var hon som knöt ihop hela säcken genom att skriva sista kapitlet, som fick titeln ”Äntligen hemma”.

Hon har också skrivit bokens första kapitel och ett i mitten.

Resultatet har blivit en gedigen kapitelbok på 121 sidor i 27 kapitel, sparsamt illustrerad av Minna Öberg och med en layout av Jenny Pettersson.

– Samtliga klasser på Åland ville vara med och två kapitel i veckan har eleverna skrivit, berättar projektledaren Annica Andersson. Resultatet blev mycket bättre än vi vågade tro. Både vi som arrangörer och lärarna är glatt överraskade över hur mycket fantasi och skrivarglädje det fanns hos femmorna.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!