DELA

Alie Lindbergs liv blir dramatiserad konsert

Boken om pianisten Alie Lindberg ges ut på svenska den 19 maj.
Samtidigt visas den dramatiserade konserten om hennes liv.
Torsdagen den 19 maj ges den svenska översättningen av Margit Rahkonens bok om den åländska 1800-tals pianisten Alie Lindberg ut. Författaren och skådespelaren Vibeke Voigt har med utgångspunkt i boken gjort en dramatisering av Alie Lindbergs liv.
– Jag har tagit fasta på människan då jag skrivit manuset. Karriären och spelstilen tar boken upp, jag ville fokusera på människan bakom, säger hon.

Tre Alie
Alie gestaltas i tre olika åldrar. Emelie Sjöstrand, 11 år, spelar henne som ung, Ida Andersson är Alie på toppen av sin karriär och Judit Deaki spelar den äldre Alie.
– På det här sättet ville vi levandegöra hennes karriär istället för att ge en traditionell konsert, säger Mervi Appel, verksamhetsledare för kulturföreningen Katrina.
Alfons Röblom är berättare och ses också i diverse olika manliga roller.
– Det är väldigt roligt att berätta en historia om en människa på det här sättet. Det ger en fast hållpunkt.

Okänd
Varken Vibeke Voigt eller Alfons Röblom har närmare känt till Alie Lindberg innan.
– Jag trodde jag hade någonsånär koll på det åländska, men jag måste erkänna att jag inte alls kände till Alie Lindberg, säger Alfons Röblom och Vibeke Voigt håller med.
– Jag visste inte mycket om henne innan jag fick översättningen av boken för att kunna skriva manuset. Jag började läsa och insåg att hon inte får glömma. Hon hade en briljant karriär; en kvinna i slutet på 1800-talet som reste runt i Europa – det är stort att vi har något sådant här.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax