DELA

Alfons Åberg har landat på Åland

Kan någon låta bli att gilla Alfons Åberg? Den frågan infinner sig när man nu ser hans barnboksvärld byggas upp i Ålands museum.
Alfons har landat, heter utställningen som öppnas på torsdag. (I förgrunden på bilden Lena Thunberg från Kulturhuset i Stockholm med Alfons kompis Viktor. I bakgrunden bygger Roger Josefsson på Alfons koja.)
Frågan i ingressen kan nog bara besvaras med ett ja om man är en förälder med stort kontrollbehov, en som inte ger något utrymme åt barns behov av att förverkliga sina fantasier och drömmar; någon som säger ett blankt och icke-förhandlingsbart nej till att spika i hop en helikopter i vardagsrummet eller bygga en koja i bästa trädet.


Vara den man är
Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg har gått ut i väldiga upplagor. Lena Thunberg från Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm som är med och bygger upp utställningen på Åland tror att Alfons blivit så populär för att han är ett barn som vågar stå på sig.
– Han visar att man måste få vara den man är, få vara som man är.


Måste få utrymme
Alfons pappa, ensamförsörjaren, som röker pipa är också en viktig person. Liksom Alfons farmor.
Pappa och farmor finns där och stöder och stöttar när det behövs. Men de förstår också hur det är att vara barn, inser att barnet måste ges eget utrymme för sina lekar. Att städiver och prydlighet inte får vinna över friheten. Att man måste få stöka ibland, både med riktiga kompisar och låtsaskompisar, att man måste få bygga kojor, skapa egna rum.
”Verkligheten är saga nog. Varje dag är ny, det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt”, skriver Alfons skapare Gunilla Bergström. Utställningen har tillkommit på en idé från författaren själv och förverkligats i nära samarbete med scenografen Tor Svae.


Tillåtet pröva på
Enligt Lena Thunberg är tanken att besökaren inte bara skall gå runt och titta utan låta sig inspireras till att göra saker. Allt får man röra vid och det bjuds på åtskilliga tillfällen till lekar, till att gå balansgång på en hinderbana, till att förlora sig i en stor labyrint eller krypa upp i Alfons trädkoja, eller in i hans hemliga rum under sängen.
– Alfons pappa jobbar i byggbranschen och därför får Alfons så mycket virke förklarar Lena Thunberg tillkomsten av helikoptern och trädkojan.
Alfons kompisar är också viktiga, Milla och Viktor och Hamdi och så Mållgan, låtsaskompisen, förstås.


Inte bara för barn
Utställningen som upptar både filmsalen och specialsalen i museet är främst tänkt för barn från fyra år och upp till 7-8, men äldre besökare och föräldrar kommer nog också att ha utbyte av den.
– Jag har själv en nittonåring och en trettonåring hemma och särskilt nittonåringen är fortfarande mycket Alfonsnostalgisk, säger Lena Thunberg.
– Det är ju också så just nu att den första generationen som läste Alfons som barn blivit föräldrar, tillägger hon.
I Kulturhuset i Stockholm hade den premiär år 2006 och lockade där massor med besökare. Till Åland kommer utställningen närmast från Esbo.


Leka på egen hand
Annika Dahlblom berättar att museets Lek och lär kommer att ordna aktiviteter för förskolegrupper i anslutning till utställningen.
– Men rådet vi fick från Esbo var att inte ordna för mycket ledda aktiviteter. Barnen vill helst leka på egen hand i utställningen.
I Alfons rum skall det också finnas en uppsättning Alfonsböcker som man kan slå sig ned och läsa.
När det gäller de minsta besökarna hoppas Annika Dahlblom också att föräldrar skall hålla lite uppsikt över dem eftersom utställningen inbjuder till en del klättrande.


Öppet hus på torsdag
Utställningen har ingen traditionell vernissage utan öppnas med öppet hus på museet på torsdag kl 16-20. Sedan pågår den ända till den 22 februari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax