DELA

Aldrig utan en idé

– Man får ta en vecka i taget.
Det säger konstnären och bildläraren Erica Pettersson som i sommar är aktuell på flera sätt. Det är till exempel hon som illustrerar de sex nyskrivna noveller som publiceras i Nyan under sommaren.
I januari blev Erica Pettersson klar med sin utbildning till bildkonstlärare för högstadie- och gymnasieelever. Hon har bott i Eskilstuna, i Umeå och i Stockholm flera år, men nu har hon flyttat hem till Åland igen.
– Jag hoppas få jobba som bildlärare samtidigt som jag jobbar med min egen konst.
Orsaken till att hon valde just bildläraryrket var passionen för konst.
– Jag ville syssla med det jag själv älskar, då tror jag också det är enklare att inspirera andra.
Det var då hon själv gick i högstadiet som hon blev seriös i sina mål.
– Jag googlade konstskolor och visste att jag ville gå vidare.
Varför ville du bli konstnär?
– Det var helt enkelt självklart. Jag förstår inte varför jag skulle göra något annat. Det är konst jag behärskar, jag har inget läshuvud. Jag tycker också det är fridfullt att hålla på med mina bilder.

Idérik
Idéer är inte ett problem, snarare tvärtom.
– Jag börjar fundera över småsaker som händer i mitt liv. Ofta jobbar jag enligt ett tema för att begränsa mig själv, annars sväller projektet ut och jag tappar fokus.
För att få något gjort ser Erica till att skapa deadline.
– Jag måste ha projekt, det är också medan jag är mitt i det som jag kommer på flest nya idéer.
I sommar ställer Erica dels ut tavlor på Eckerö post- och tullhus, dels har hon jobbat intensivt med att illustrera novellerna som Nyan publicerar i sommar.
– Jag har tecknat varje dag efter jobbet och under helgerna. Sen har jag viloperioder ibland. Jag måste vara i arbete för att få idéer, men jag måste ta pauser för att ta det lugnt och träffa familjer och vänner.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson