DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>GAMMALT OCH NYTT Fotokonstnären Carina Sommarström ser gärna att ålänningarna bidrar med både nya bilder och foton från förr.

Ålänningar ska pryda museiväggar

Ett kollage av ansiktsporträtt ska pryda entrén till basutställningen på Ålands museum. Tanken är att alla ska få möjligheten att bidra med bilder till den blivande mosaikväggen som ska illustrera det typiskt åländska, nämligen ålänningarna själva.

– Det är ett jäkla kul jobb, säger fotokonstnären Carina Sommarström.
Idén till en mosaikvägg bottnar egentligen i ett förslag om ett släktträd som var tänkt att täcka två väggar vid entrén till basutställningen på Ålands museum. Det förslaget fallerade dock på att det inte gick att genomföra på ett snyggt sätt rent grafiskt. I stället växte idén om en mosaikvägg fram.

Grafikern Carina Sommarström ska nu sammanställa cirka 3 000 bilder till ett kollage som ska pryda två väggar som är tre och en halv gånger tre meter stora. För att få en så stor variation på porträtten som möjligen efterlyser man nu bilder från allmänheten.

– Vi vill ha in bilder från alla tidsepoker. Det enda kriteriet är att bilderna måste vara porträttbilder för att ansiktena ska synas ordentligt i den färdiga mosaiken, säger Carina Sommarström.

Temat för väggen är inflyttning och det typiskt åländska.

Bilderna från allmänheten ska lämnas in senast under nästa vecka och sedan börjar arbetet med att sammanställa mosaiken. Om man vill lämna in en bild går det bra att posta eller maila den eller komma in till muséet och få den inscannad på plats.