DELA

Ålandsmotiv till Åland

Ålandsmotiv av Joel Pettersson, Santeri Salokivi (bilden) och Erik Juselius gick till höga priser – tre gånger utrop – på Bukowskis och Hagelstams auktioner i Helsingfors.
Nyan skrev i veckan bland annat om den målning av Joel Pettersson med motiv från Hastersboda som bjöds ut på Bukowskis. Utropspriset var satt till 6.000-8.000 euro, men slutpriset stannade vid hela 21.000 euro.


Till Åland
Helena Laakso, assistent på Bukowskis säger till Nya Åland att målningen troligen gick till Åland.
– Det var en privatperson i salen som ropade in tavlan och vi har ännu inte fått de exakta uppgifterna, men troligtvis gick målningen till en ålänning. Förhandsintresset från åländsk sida för målningen var också stort, säger hon.
För målningen av Erik Juselius, ett motiv från Västerhamn i Mariehamn målat 1937, betalades betydligt mindre. Den gick för 3.300 euro, men också här var det fråga om en tredubbling av utropspriset som var satt till 800-1.000 euro. Enligt Laakso gick Juseliusmålningen till en privat köpare på Åland.


Edelfelt
Från Bukowskis auktion kan också noteras att ett av de på förhand sett intressantaste verken, en variant på temat ”Lekande gossar” av Albert Edelfelt blev kvar i Finland. Målningen såldes för 500.000 euro till Didrichsens konstmuseum och kan alltså framöver beundras i museet på Granö i Helsingfors. ”Lekande gossar” hade ett utropspris på 500.000-600.000 euro.
Bland arbeten som inte fann någon köpare på Bukowskis återfinns bland annat en målning av Önningebykolonisten Victor Westerholm, ”Sommarlandskap från Åland” med motiv från Önningebynäset. Utropspriset var satt till 25.000-35.000 euro.


ÅSS-motiv
På Hagelstams hörde målningen av Santeri Salokivi med motiv från ÅSS paviljong i Mariehamn till de målningar som gick klart över utrop. Målningen från 1928 hade ett utropspris på 7.000 euro, men såldes för 21.000.
Thomas Luoma, assistent på Hagelstams, berättar att målningen köptes av en person från Helsingforsregionen.
– Det är inte ofta en målning av Salokivi går till ett så högt pris. Att förhandsintresset från Åland var stort kan ha inverkat, konstaterar han.
Enligt Hagelstams vd Mikael Schnitt kommer målningen slutligt att hamna på Åland.
– Den ropades in av en person från Helsingfors men på uppdrag från Åland, konstaterar han.


Westerholm
På Hagelstams såldes en mindre målning av Victor Westerholm, ”Höst”, olja på kartong, med motiv från trakten av Lemströms kanal. Priset blev 4.700 euro, något över utropspriset som var 4.000. Målningen gick till en privatperson i Helsingforstrakten.
En målning med strandbodar av Önningebykolonisten Hanna Rönnberg såldes under utropspriset för 1.500 euro, också den till en privat köpare i Helsingforstrakten. Ett större skärgårdsmotiv av Rönnberg med utropspriset 7.000 euro förblev dock osålt.


Schjerfbeck
Ett högt pris betingade den lilla målning (27×30 cm) med vitsippor av Hélène Schjerfbeck som också gick under klubban på Hagelstams. Utropspriset var satt till 120.000 euro och målningen såldes för 235.000.
Enligt Mikael Schnitt gick målningen till en privatsamlare i Helsingfors.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax