DELA

Åländskt skivsläpp för EC på lördag

”Chasing Rainbows” heter den skiva med gruppen EC som Camilla Heidenberg och Emilia Nyman släpper vid en konsert på Café Nikolaj i Sittkoffs galleria i Mariehamn på lördag kväll.
Skivan spelades in på Åland förra sommaren.
Tidigare har man hållit ett välbesökt skivsläpp i Helsingfors men Åland har hela tiden funnits med i bilden. Redan i september i fjol, då skivan var inspelad, men ännu inte fanns tillgänglig besökte EC Mariehamn i den nordiska turné som man fick i belöning för sin medverkan i tävlingen Musik.ax. Den som kom till konserten i Mariepark kunde få en del smakprov på vad som komma skulle.
Då fick vi lyssna till hela bandet, utöver Camilla Heidenberg, på piano, och Emilia Nyman, sång, även Markus Helander, trummor, Teemu Korpikoski, saxofon och flöjt, Matti Rantala, bas, och Victoria Lindqvist, bakgrundskör. Saku Järvinen hoppade in som keyboardist eftersom Henri Wilkinson, som också producerat skivan, hunnit ge sig i väg till Los Angeles för fortsatta studier. Där finns förresten numera även Markus Helander.


Inspelad här
Med vid det åländska skivsläppet är bara Camilla och Emilia, bland annat för att Helander och Wilkinson befinner sig på utrikes ort, men i sommar ges det möjlighet att höra hela bandet då EC gästar Alandia Jazz på öppningsdagen den 10 juli.
”Chasing Rainbows” är inspelad tillsammans med teknikern Istvan Stenberg under några intensiva dagar i juni i fjol i Arn-Henrik Blomqvists studio ax.records i Mariehamn.
– Med lite pålägg. Dels sådant som jag spelade in på flygeln i musikinstitutet, dels från en trumpetist i Helsingfors, berättar Camilla.


Egna låtar
Allt på skivan är hennes egna kompositioner och det gäller också texterna. När jag ber henne beskriva innehållet, vilken typ av musik man bjuder på, blir svaret:
– Soul, eller en blandning av soul, jazz, pop och funk. Själfull musik.
I Nyans recension av konserten i september beskrevs Camilla Heidenbergs musik så här: ”Hon famnar flera genrer på ett mycket tilltalande sätt. Här finns stänk av jazz, soul, latinamerikanska rytmer, pop och funk. Lättlyssnat men ändå högkvalitativt. Blandningen passar alldeles perfekt för Emilia Nyman som klarar både det vildast svängiga och det mest lyriskt-romantiska.”


Workshop
Utöver skivsläppskonserten håller Camilla Heidenberg under lördag och söndag en workshop för eleverna i sin gamla skola, Ålands musikinstitut. Det handlar om fritt ackompanjemang, det ämne som hon numera undervisar i vid Sibeliusakademin i Helsingfors, parallellt med att hon arbetar vid musikinstitutet Sandels som pianolärare och som freelansande musiker.


Magisterexamen
Alldeles färsk magister från Sibeliusakademin är Camilla Heidenberg förresten också.
– Jag fick mina papper i onsdags förra veckan, säger hon glatt.
Skivsläppskonserten på Café Nikolaj inleds på lördag kväll kl. 20.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax