DELA

Åländskt och nordiskt hantverk i Eckerö

Mångfald och kvalitet. Det intrycket består när man bekantat sig med sommarens stora utställning av hantverk i Eckerö post- och tullhus som öppnar på lördag. Ett tjugotal åländska hantverkare ställer ut tillsammans med inbjudna från Åboland, Gotland och Bornholm. (På bilden Inger Nygård, verksamhetsleadre i Ålands slöjd- och konsthantverk samt utställningsdesignern Eva-Jo Hancock.)
”Crafts of Today” är den engelska titel man valt för utställningen som, med tanke på årstiden, också är tänkt att fånga in hantverksintresserade ur turistströmmarna. Ålands slöjd- och konsthantverk står bakom utställningen som denna gånga är jurybedömd. Inger Nygård, verksamhetsledare, berättar att totalt 51 bidrag kom in från hantverkare och att juryn valde ut 31 för utställningen. Dessutom delade juryn också ut diplom till tio utställare som får en närmare presentation i utställningskatalogen, fem av dem ålänningar. Medlemmar i juryn var: Tuija Maija Piironen, textildesigner, och Mikael Nygård, industriformgivare, från Finland, samt Peter Winquist, keramiker, från Åland.
Enligt Inger Nygård hade juryn ett bra material att utgå ifrån vilket också gav ett gott urval i själva utställningen.


Fyra regioner
Eva-Jo Hancock, som arbetat med utställningsdesignen, talar om ett samlat uttryck från fyra regioner.
– Man kan i utställningen också se den gemenskap som finns i det geografiska området. Vi känner bland annat igen oss i naturen som den återspeglas i utställningen, menar hon.
Detta gäller kanske särskilt det utställningsrum som Eva-Jo Hancock kallar ”Skogsrummet”. Men genomgående knyter utställningens arkitektur och design an till gamla traditioner och till återbruk. Hon har använt sig av gamla höstörar, gamla dörrar, gamla fönster och liknande.


Sätter igång fantasin
Eva-Jo Hancock säger att hon inte velat göra konsthantverket till någonting uppstyltat utan något som kommer oss nära och sätter igång vår fantasi.
– Och även en gammal dörr med ett gammalt lås eller gamla beslag är ju också i sig ett hantverk, tillägger hon.
När jag frågar henne vad hon som utställningsdesigner har fått för intryck av det hantverk hon lyfter fram blir svaret:
– Jag är mycket imponerad av det tekniska kunnande hos hantverkarna och av hur tradition och nyskapande kan samsas sida vid sida.
Som ett exempel på nyskapande mämner hon Dexter Mäkeläs smått burleska keramiska kakelplattor med bilder av lättklädda pinuppor.
– Tänk att få klä ett badrum eller ett kök med dem!


Alltid lika roligt
Ann Granlund var en av de hantverkare som fanns med vid pressvisningen av utställningen i går. På frågan om hur man orkar tända till inför en ny utställning blir svaret:
– Det är mycket arbete men när man kommer i gång så kommer också inspirationen och varje gång blir det sedan lika roligt.
Ann, som ställer ut tygtryck, hör till dem som juryn gett diplom inför utställningen. De övriga är Nina Backlund, Gunilla von Nandelstadh, Synnöve Nordström och Titti Sundblom från Åland, Annika Baarman-Sundblom och Sussi Henriksson, från Åboland, samt Bente Dohn, Ann-Charlotte Ohlsson och Henrik Venslid, från Bornholm.
Vernissage på utställningen är det på lördag kl. 16-18 och den öppnas av konstnämndens ordförande Tanja Reuter Lindén. Utställningen pågår sedan till den 30 augusti. I anslutning till utställningen finns också en hantverksbutik.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax