DELA

Åländska kokböcker belönade

Åland höll sig väl framme i den internationella kokbokstävlingen i Paris. Både Ben Haidari och Michael Björklund fick andra pris i sina klasser.

Michael Björklunds bok ”Min nordiska mat”, som han skrivit tillsammans med Kenneth Nars från Helsingfors, kom på andra plats i klassen för det skandinaviska köket medan Ben Haidaris ”Gastronomy from an Ice Cold Paradise” (”Gastronomi från ett iskallt paradis”) fick andra pris i kategorin för lokala kök.
Tävlingen är uppdelad i en mängd olika klasser. Finland fick ett första pris genom boken ”Bad Piggies’ Egg Recepies” (Stygga Piggis äggrecept), en bok som getts ut Rovio, förlaget bakom det populära dataspelet ”Angry Birds”.

”Fantastiskt!”

– Det är ju helt fantastisk. Det trodde jag aldrig, utbrister Michael Björklund.
Han befinner sig på en arbetsresa i Luleå och har inte hörtnågot om prisutdelningen när Nyan ringer.
– Jag tyckte att det var fint när vi gick vidare i tävlingen och så får vi pris dessutom! Konkurrensen är ju stenhård i Norden. Bara i Sverige beräknar man att det ges ut en kokbok om dagen, säger Björklund.
Mycket glad över sitt andra pris i klassen med lokala kök är Ben Haidari som själv är på plats i Paris.
– Just nu är jag på väg till mässan för att träffa två kineser, en som vill veta mera om varmrökt lax och en förläggare som vill diskutera ett eventuellt bokkontrakt, säger Ben när Nyan når honom på hotellet.
Han berättar att det inte handlar om en översättning av hans ”Gastronomy from an Ice Cold Paradise” utan ett helt nytt projekt.
– När det varje dag kommer ut nya kokböcker måste man ha något intressant att erbjuda. Det är författaren som gör boken intressant men sedan är det förläggarens uppgift att dekorera den lite mera. Det måste bli business både för mig och för dem.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm