DELA

Åländska fotavtryck i Amerika på utställning

Jesusbilder, amerikanska familjeidyller, pinuppor och abstrakta collage med valda bibelcitat. Variationen är stor och uttrycken många i den utställning med tre Ålandsättade konstnärer som Ålands museum och emigrantinstitutet nu visar. (På bilden Phil Fagerholm med sina collage.)
Haddon Sundblom (1899-1976), Warner Sallman (1892-1968) och – ur en yngre generation – Phil Fagerholm (född 1940) presenteras på utställningen i Åland museum.
Utställningen, som gjorts i av Ålands emigrantinstitut i samarbete med museet, handlar i vid mening om de konstnärliga fotavtryck och budskap som dessa Ålandsättlingar lämnat i Amerika.


Två blev tre
Eva Meyer från emigrantinstitutet berättar att tanken på en utställning föddes redan när institutet och museet för några år sedan visade julutställningen med Haddon Sundbloms reklamkonst. Då var tanken närmast att i en kommande utställning lyfta fram Sundblom och Warner Sallman, känd för sin Jesusbild och liksom Sundblom Föglöättling.
– Men så sade Maria Enckell att det finns en nu levande konstnär som också borde vara med, Phil Fagerholm från Seattle.


”Budbärare”
Maria, som är kurator för utställningen, säger att de tre konstnärerna alla på sitt sätt gett bidrag till den amerikanska popkulturen och konsten, men att utställningen också handlar om Åland – om åländska fotavtryck i Amerika.
– Alla tre är budbärare, menar hon.
När det gäller Haddon Sundblom så förmedlade han som reklamtecknare de budskap som hans uppdragsgivare ville ha ut, men kanske finns det också något annat i hans verk. Vad säger till exempel de bilder av amerikanskt familjeliv som finns med på utställningen, vad förmedlar den strama soldaten på arméns rekryteringsaffisch från andra världskriget eller de nakna pinuppor som han också målade till soldaternas förnöjelse?
– Och samtidigt som soldaterna hade Haddon Sundbloms pinuppor att titta på fick var och en som sändes ut i kriget också en liten Jesusbild målad av Warner Sallman att ha i plånboken, säger Maria..


Jesus i miljarupplaga
I Sallmans konstnärliga värld är det bilden av Jesus som bär budskapet, om det så är i altartavlor, i masstryck på väggarna i miljoner hem eller som pärmbilder på frälsningsarméns tidning.
Eva Meyer hänvisar till en uppgift ur Newsweek om att Sallmans Jesusbilder totalt skulle ha spritts i en miljard kopior.
– Fortfarande har Warner, som i dag äger rättigheterna, fullt upp med att expediera beställningar på bilderna från hela världen.


Collage i original
De Jesusbilder som visas på utställningen är alla tryck och kopior av tryck. Detsamma gäller också bilderna i Haddon Sundbloms del av utställningen. Däremot är allt som Phil Fagerholm visar original och hans arbeten skiljer sig också ganska markant från Sundbloms och Sallmans naturalistiska bilder.
Phil Fagerholm, som själv var på plats när utställningen presenterades i går, visar abstrakta collage. Det är arbeten i ganska litet format som dock på ett finurligt sätt kan kombineras till större helheter.
– Jag bor i en liten lägenhet och jag är därför tvungen att arbeta i mindre format, förklarar han.
Fagerholms collage har inga titlar men däremot har han valt ett bibelcitat för varje verk.


Åter till konsten
Fagerholm har rötter i Jomala och Geta. Det var hans farföräldrar som emigrerade till Amerika på 1880-talet.
Han berättar att han tecknade och målade redan från unga år och också fick konstutbildning. I början av sextiotalet genomgick han dock en religiös väckelse och lämnade konsten för en period av trettio år. Men i början av nittiotalet upptäckte han ett kooperativt galleri i Seattle och det gav honom en nystart i konstutövandet.
Om sitt deltagande i utställningen på Åland säger Fagerholm att han upplever det som ett under.
– Det är ett mirakel och jag blir riktigt rörd när jag tänker på hur mycket det betytt för att förstärka min relation till Åland.


Expertseminarium
I anslutning till utställningen har emigrantinstitutet bjudit in en panel med fem experter som under ett seminarium skall diskutera de tre konstutövarnas insatser. På torsdag, den 24 september, kl. 17.30.- 20, berättar man om vad man kommit till i museets filmsal.
Vernissage på utställningen är det på tisdag, den 22 september, kl 18.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax