DELA

Åländsk Väinämöinen i Billnäs

– Det är jätteroligt. Och en verklig utmaning att försöka ge en typ som Väinämöinen rättvisa.
Det säger John Finne, ung ålänning, som just nu spelar ”Kalevala” i en uppmärksammad föreställning i Stora Smedjan vid Billnäs bruk. (På bilden John Finne och Therese Wiik, som spelar Annikki.)
John Finne, som fyller 21 i sommar, kommer från Mariehamn och studerar nu på andra året på teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis. Egentligen är utbildningen ettårig men hans kurs hade så fin sammanhållning och var så intresserad av utbildningen att man fick undantagslov att fortsätta på ett andra år.
– Vi var elva av tretton som fortsatte och med de tretton nya som togs in i höstas är vi nu 24 teaterstuderande här.
Alla 24 är med i den föreställning av ”Kalevala” som läraren och regissören Åsa Salvesen satt upp på Billnäs bruk, strax utanför Karis.


Stor roll
John Finne gör Väinämöinen, en av pjäsens huvudroller och erkänner att det varit mycket att läsa in.
– En verklig utmaning.
Nu är han tacksam för att man fick bekanta sig med nationaleposet ”Kalevala” i Ålands lyceum även om han inför föreställningen fått tränga mycket djupare in i karaktärerna. Man har utgått från Lars Huldéns översättning som kom för några år sedan och även använt Anders Larssons ”Kalevala för lata”.


Häftig miljö
Han berättar också att man i själva föreställningen medvetet utnyttjat det utrymme där man spelar. Den tidigare brukssmedjan med sina stenväggar och gamla smidesverktyg spelar en viktig roll i uppsättningen. Alla medverkande är klädda i vitt och cyklar under föreställningen omkring på vita cyklar, något som skapar kontraster till den sotiga smedjan.
– Det blir väldigt äkta och ganska häftigt.
Alla 24 medverkande befinner sig på scenen hela tiden under föreställningen som med paus är två och en halv timme lång.


Lockar publik
Premiären i fredags var slutsåld och de två föreställningar till som man hunnit ge har också varit välbesatta. Totalt skall det bli 15 föreställningar till den 28 april.
I bakgrunden till att John Finne sökte sig till teaterutbildningen finns de teaterkurser som Soffi och Pekka Sonck höll i Åland lyceum, där han också var med och spelade Molières ”Den inbillade sjuke”.
– När vi sedan åkte på studieresa till Helsingfors så visades vi runt på Svenska Teatern av scenografen Erik Salvesen som tipsade oss om teaterlinjen i Karis. Nu är det Salvesen som gjort scenografin för vår uppsättning av ”Kalevala”.


Ångrar sig inte
Att han sökte till teaterutbildningen i Karis ångrar John inte.
– Jag är jätteglad för att jag sökte hit. Oavsett om jag kommer att syssla med skådespeleri i fortsättningen eller inte så har jag användning för det jag lärt mig här.
Han rekommenderar gärna utbildningen också för andra.
– Den ger en bra grund för att söka vidare till andar scenutbildningar.


Clownkurs nästa
Sedan man spelat ”Kalevala” färdigt och innan terminen är slut i mitten av maj skall man också hinna med en clownkurs.
– Också det är någonting som jag verkligen ser fram emot, säger John Finne.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax