DELA

Åländsk feminist applåderar ”hen” i SAOL

Svenska Akademiens ordlista innehåller ordet hen från och med nästa upplaga.
Ebba Witt-Brattström oroar sig i SvD för att det ska hämma jämställdheten, medan Mia Hanström från Ålands feministakademi tror att det är tvärtom.
På tisdagen meddelade Svenska Akademien att ordet hen kommer att tas med i nästa års utgåva av Svenska Akademiens ordlista (SAOL), som släpps i april.
Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, oroar sig i Svenska Dagbladet för att hen skulle vara ett bakslag för feminismen.
– Om ordet ska in i lagtexter och officiella dokument är det en stridsfråga – jag förstår ju att det förenklar, men jag är en gammeldags feminist i det avseendet att jag anser att det skymmer kvinnokönet. Det måste synas att det finns kvinnor och inte bara män, säger Witt-Brattström.


Komplement
Mia Hanström, sekreterare i Feministakademin på Åland, delar inte Witt-Brattströms oro.
– Jag ser hur hon resonerar, men jag tycker inte man ska låta bli att använda ett viktigt ord bara för att det kan missbrukas. Tvärtom är det då extra viktigt att använda det i sin rätta mening. Orsaken till att hen blivit så etablerat i svenska språket är att det behövs, det är en del av utvecklingen till ett mer jämställt samhällt, säger Hanström.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström