DELA

Ålandshistoria i nytt storverk

Åländska PQR bjuder på en spännande bokhöst med fler utgivningar än på länge. Bland förlagets fem höstböcker tilldrar sig Kenneth Gustavssons länge emotsedda djupdykning i krigshot och demilitarisering ett särskilt intresse.
– Boken är nog vår stora grej i höst, konstaterar förläggaren Ben Johans.
Fil.dr. Kenneth Gustavsson, antikvarie vid museibyrån, har under många år forskat kring Åland under krigsåren och demilitariseringens prövningar under de första årtiondena av självstyre. Nyan har tidigare i olika sammanhang uppmärksammat Gustavssons arbete med historieprojektet som nu resulterat i boken ”Ålandsöarna – en säkerhetsrisk?” Med underrubriken: ”Spelet om den demilitariserade zonen 1919-1939.
Boken har producerats i samarbete med landskapsregeringens museibyrå. Ben Johans som jobbat med redigeringen sedan i våras säger att det handlar om ett storverk som berör hela Östersjöområdet och som kommer att väcka en hel del uppmärksamhet.
– Det blir ett verk på inemot 450 sidor med rikligt med illustrationer i form av bilder, dokument och tidningsklipp. Jag ser den som ett värdefullt uppslagverk om hur Åland lyckades behålla demilitariseringen.


Romandebut
På PQR gör Jonnie Listherby romandebut i höst med ”Pizzaprojektet” som enligt Ben Johans kan beskrivas som en berättelse med inslag av mörk humor om en uppväxt i Mariehamn.
Listherby är för Nyans läsare känd för sina novellberättelser i tidningen och som recensent. Han har också skrivit för scenen.
Martin Högstrand, även han känd för Nyans läsare – men främst som musikrecensent, är också höstaktuell på PQR. ”Mörk vår” är titeln på Högstrands diktsamling. Författaren debuterade 2010 med romanen ”Skymningsland” På Schildts förlag men ”Mörk vår” är hans första diktsamling.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm