DELA

Ålandsfrågan jubileras i Genève och Pålsböle

I dag öppnar utställningen ”The Åland Island Solution” i Genève. Det är en tillfällig utställning på Nationernas förbunds museum som illustrerar vägen till den åländska självstyrelsen.
På Åland uppmärksammas 90-årsdagen av NF-avgörandet med en tillställning på folkhögskolan.
”En föregångare till framgångsrik lösning av internationell konflikt”. Så kunde man översätta undertiteln till utställningen ”The Åland Island Solution” som idag invigs klockan 18 lokal tid i Genève.
Ålandsfrågan, framgår det vidare av utställningspresentationen, används fortfarande idag som ett riktgivande exempel på hur man borde dra upp principer för minoriteters rättigheter i internationella konflikter. Utställningen, som pågår fram till den 31 december, illustrerar både vägen till och efterspelet i samband med beslutet i Nationernas förbund 1921 om Ålands demilitarisering och neutralitet.
NF-beslutet uppmärksammas även på Åland av Åländsk Center, som på årsdagen, måndagen den 27 juni bjuder in allmänheten till Ålands Folkhögskola.
– När det stod klart för oss inom Åländsk Center att det inte skulle bli något firande av det historiska NF-beslutet i lagtingets regi, bestämde vi oss för att med kort varsel arrangera en tillställning på Ålands Folkhögskola, berättar partiordföranden Harry Jansson i ett pressmeddelande.
Valet av plats var självklar i och med att det var just på folkhögskolan Ålandsrörelsen startade med ett kommunalt möte med en hemlig agenda i augusti 1917.
Inbjudna gäster genom föredrag att återskapa händelserna före och efter 1921 samt ger en bild av NF-besluten betydelse för dagens ålänningar. Historieläraren Dan Nordman skall berätta om kampåren 1917-1921 och ger själva bakgrunden till hela Ålandsfrågan. Landshövding Peter Lindbäck berör betydelsen av NF-beslutet för dagens nationalitetsskydd medan förre EU-ambassadören Eric Hayes lovat att beröra Ålands status sett ur ett EU-perspektiv. Eric Hayes var en central figur under Ålands EU-förhandlingar genom sin roll som EU-ambassadör i Helsingfors.
Tillställningen börjar klockan 19.00 i Ålands Folkhögskola i Finström Pålsböle. (so)