DELA

Alandia Jazz till Alandica

Sommarens Alandia Jazz flyttar från juli till augusti och dessutom från Islandia till nya kultur- och kongresshuset Alandica.
Programmet bjuder, enligt festivalens nye ordförande Lars-Bertil Olsson, på nordisk jazz med ung accent och starka åländska inslag. (På bilden Olsson och och K-G Eriksson.)
Alandia Jazz såg dagens ljus sommaren 1995 och därför kan man nu fira ett litet femtonårsjubileum.
K-G Eriksson, som varit ordförande och hållit i arrangemangen allt sedan starten, lämnade på årsmötet förra veckan över till Lars-Bertil Olsson som också han länge arbetat med festivalen. Ny konstnärlig ledare för i år är Edward Mattson, ung åländsk jazzmusiker som studerar i Sverige och som nyligen också medverkade i Mariehamn Winter Jazz.


Vill pröva Alandica
Att man nu flyttar festivalen från dess etablerade plats i juli till augusti beror enligt Eriksson och Olsson på att man vill utnyttja det nybyggda kultur- och kongresshuset. Det fanns redan så mycket bokningar i juli att det skulle ha varit svårt att få plats då.
Men man har också märkt att allt mera händer i augusti på Åland och att det kanske rör sig mera turister här då än i början av juli.
– Affärsmän som jag talade med förar sommaren menade att turistströmmen på allvar började märkas först efter mitten av juli, säger Olsson.
Både Olsson och Eriksson betonar att man haft det bra i Islandia och att det inte är av missnöje man flyttar. Men man tycker att när Mariehamn nu fått ett nytt kulturhus så har man ett visst ansvar att utnyttja det.
Men kostar det inte mycket mera också?
– Det gör det. Vi beräknar att våra merkostnader blir om kring 10.000 euro. Därför hade vi också anhållit om 30.000 euro från landskapsregeringen i stället för de 20.000 vi fick i fjol. Det blev 22.000, säger Eriksson.
Men samtidigt räknar man också med att festivalen nu skall få fler besökare eftersom många kan vara nyfikna på det nya huset.
Att skapa den rätta mysiga stämningen kring festivalen blir dock en utmaning.
– En jazzfestival får ju inte bara bli stela konserter, säger K-G Eriksson.


Får bli ett test
Något av ett test blir blir sommaren arrangemang. Inget är spikat för framtiden, varken när det gäller platsen eller tidpunkten.
Fjolårets festival gav ett överskott men fortfarande känner man av tidigare års förluster så man bör helst inte gå back igen.


Ungt och nordiskt
Arrangörerna anser dock att man med det program som Edward Mattson ställt samman borde ha goda möjligheter att locka mer publik än de 1.000-2.000 betalande som man vanligtvis haft på festivalen.
I programmet märks:
n Robert Nordmark Quartet från Sverige som kommer till festivalens kick-off den 12 augusti.
n Amerikanske saxofonisten Ed Epstein, verksam i Skåne, kommer med musiker från Danmark och Sverige.
n Svenska DFQ (Den fantastiska Qvaertetten) som vann fjolårets SM för jazzensembler.
n Pianisterna Bobo Stenson, från Sverige, och Håvard Wiik, från Norge.
n ”Monsterbandet” Patrik Boman Seven Piece Machine, från Sverige.
n Hanna Elmqvist Kvintett, från Sverige.
n Sofia Järnberg och Cecilia Persson med ”Projekt Paavo”, från Sverige.
n Norska bandet Atomic, ett av Nordens mest uppmärksammade just nu.
n Malene Mortensen med kvartett, från Danmark.
n Nordic Trumpet Battle kallas ett inslag där trumpetisterna Jan Allan, från Sverige, Fredrik Erlandsson, från Åland och Tero Saari från Finland möts uppbackade av en trio med Vladimir Shafranov, Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson, de två sistnämnda från Sverige.
n Bland det åländska märks också Andreas Jacobsson band. Jacobsson studerar gitarrspel i Jakobstad och har med sig en grupp musiker därifrån.
n Alandia Big band finns naturligtvis med också i år, nu med sångerskan Miriam Aida och saxofonisten Fredrik Kronkvist.
n Vid den traditionella lunchjazzen på Föglö spelar Red Beans & Rice Jazzband.
n Konstnärlige ledaren själv, Edward Mattson, håller jazzcorner i foajén på Alandica med bland andra den unga finländska jazzvokalisten Mia Moisio.
n Åländskt blir det också i festivalens avslutning med Projektkören.ax, den körsatsning som Johanna Grüssner, tagit initiativet till. Kören ger Duke Ellingons ”Sacred Concert”, skriven för blandad kör, sopransolist, jazzkvartett och blåsare. Rytmsektionen består av musiker från Finland och Sverige och kapellmästare är Patrick Wingren, verksam vid musikhuset i Jakobstad. Sopransolist är Margareta Bengtson, från Sverige, tidigare medlem i kända The Real Group.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax