DELA

Åland med när Strömsö återkommer

Populära tv-programmet Strömsö är till baka i FST5 söndagen den 28 februari och under våren bjuder man också på åländska inslag. I går inledde Elisabeth Morney och fotografen Esa Saari arbetet med några av dem. (På bilden besöker de Judy Kuitunen.)
Elisabeth Morney är tillbaka som så kallad inslagsredaktör i Strömsö efter en paus där hon bland annat gjort research och regisserat en del av programserien ”Mat så in i Norden” med Michael Björklund och Matias Jungar.
På Åland gör man nu inslag med keramikern Judy Kuitunen och chokladspecialisten Mercedes Winquist-Urbano för en serie som Morney kallar ”All världens finländare”.


Judy och Mercedes
Mercedes, som kommer från Venezuela träffar man först hemma på Eckerö och sedan på chokolateriet Amorina i Mariehamn. Där bakar man en mumsig tårta som, enligt Morney, skall ta fram chokladens alla passioner.
Judy Kuitunen, som kommer från Storbritannien, möter man på Silverskär. Inslaget handlar om hur man avnjuter ett riktigt engelskt Afternoon Tea, med alla tillbehör.
I programserien har Elisabeth Morney också firat midsommar med en man från Mauritius och hans samiska hustru i Nuorgam höst uppe i Lappland och vidare får vi bland annat sjunga karaoke med en thailändare som hamnat i Vasa skärgård.


Ny programledare
När Strömsö återkommer i rutan är det med en ny programledare. Anne Teir-Siltanen, från Korsholm, ersätter Elin Skagersten-Ström, som är mammaledig. Bland de experter på olika områden som kommer att synas i rutan finns också åländska sommelieren Ella Grüssner Cromwell-Morgan, medarbetare också i Nyan.
Strömsös första program för våren kan man se i FST5 söndagen den 28 februari kl. 17.15 med repris onsdagen den 3 mars kl. 20.00.
Inslagen från Åland sänds i slutet av april.


Mera mat i Norden
Elisabeth Morney, menar också att det finns gott hopp även om en fortsättning på programserien ”Mat så in i Norden” med Michael Björklund och Matias Jungar.
– Programserien har lockat många tittare och gett god respons, säger hon.
Om det blir en ny omgång så hoppas hon också att man kunde få med ett nedslag på Åland.
Följande program i mat så in i Norden visas nu på söndag, den 20 februari, kl 17.25 i FST5 med repris onsdagen den 24 februari kl 20. Michael och Matias tillreder då lappländska delikatesser i Rovaniemi, fångar renar och möter Lapplandskocken Tero Mäntykangas.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax