DELA

Åland med i ”Klingande brev”

Det samnordiska musikprojektet ”Klingande brev”, där Ella Grüssner Cromwell-Morgan från Åland är en av tre kompositörer, blir en del av Åbo kulturhuvudstadsåret 2011.
Konsertserien ”Klingande brev” har godkänts som en del av det officiella programmet under Åbo kulturhuvudstadsår. Konsertserien genomförs som ett samnordiskt projekt sommaren 2011 och har den gamla postvägen mellan Åbo och Stockholm både som huvudarena och som tema, berättar producenten Rosi Djupsund i ett pressmeddelande.


Beställningsverk
Konserter ges i Stockholm, på Åland, i Gustavs och i Åbo. Stommen i programmet är ”Klingande brev till Åbo”, beställningsverk av tre nordiska tonsättare, utöver Ella Grüssner Cromwell-Morgan även Britta Byström från Sverige och Sebastian Fagerlund från Finland.
I projektet deltar konsertserien Katrina på Åland, Volter Kilpis litteraturvecka i Gustavs, Finlandsinstitutet i Stockholm samt Åbo musikfestspel.
Konstnärliga ledare är Laura Kokko och Tiila Kangas, den sistnämnda också konstnärlig ledare för konsertserien Katrina.


Längs postvägen
Målsättningen för projektet är att berika kulturutbudet längs den gamla postvägen från Stockholm till Åbo samt att utöka samarbetet mellan konstnärer, arrangörer och publik på de olika konsertorterna. Projektet uppmärksammar Åbo som kulturhuvudstad men även Mariehamns stad som fyller 150 år.
Postvägenprojektet som en del av kulturhuvudstadsåret beaktar också gammal och ny informationsspridning – den på sin tid moderna postvägen speglas i nutida media via den digitala kulturhuvudstaden Live2011.com.


Albanus med
– Rent konkret förs budskapet, ”klingande brev, från stad till stad, från ö till ö” och en del av resan görs på Östersjön med galeasen Albanus. Via beställningsverken fortsätter de ”klingande breven” även efter kulturhuvudstadsåret, berättar Rosi Djupsund.
Projektet har också en ekologisk aspekt då en del av biljettintäkterna ges till skyddandet av Östersjöns miljö.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax