DELA

Åland lockar tyska medier

Tyska journalister besöker Åland för att rapportera inför Finlandstemat vid bokmässan i Frankfurt.
Ulla-Lena Lundbergs ”Is” tippas bli tysk bästsäljare.
I oktober står Finland som temaland på bokmässan i Frankfurt, som är bokbranschens största internationella evenemang. Ambassaden i Berlin ordnar därför extra många resor för tyska journalister till Finland för att bekanta sig med finsk kultur, litteratur och samhälle.
De senaste dagarna har en grupp besökt Åland. Journalisterna representerar tunga medier som bland andra Der Spiegel och Deutsche Welle.
– Vi vill hjälpa tyska medier att hitta intressanta saker att rapportera om, och är det något i Finland som är viktigt att föra fram så är det Åland. Både naturen och den politiska modellen är så pass speciell, säger ambassadens presstjänsteman Merja Sundström.
En stor del av programmet kretsar kring litteratur. Tillsammans med författaren Ulla-Lena Lundberg har journalisterna besökt Kökar, och även Källskär, där Tove Jansson vistades.
– Skärgården är alldeles fantastisk. Jag uppskattade lugnet på Kökar, och ska skriva ett reportage om Ulla-Lena Lundberg, säger Franziska Schubert, som arbetar för Frankufurter Rundschau.
Hon kommer också att rapportera om fredsinstitutet och det åländska självstyret, samt göra en intervju med gourmetkocken Michael Björklund.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström