DELA

Akvarell steg för steg

Hur håller man vernissage? Vad är riktigt akvarellpapper och hur får man grön färg av gult och blått? Det lär man sig på målarkolonin vid Önningebymuseet.
Dagens tema är grön färg, hur man blandar gult och blått för att få olika gröna nyanser.

– Det öppnar ögonen när man ser hur många olika nyanser av grönt det finns, säger Raina Clemes lärare på barnens målarkoloni.

Efter det är det dags att sätta igång och måla motiv. Man får vara inne eller utomhus. I dag håller målarkolonin till i galleri Rita brevid museet.

– Det är riktigt stämningsfullt här och fungerar bra nu när vi inte är så många, säger Clemes.

Barnens målarkoloni vid Önnigebymuseet hålls i två omgångar.Den här veckan deltar fem barn och nästa vecka är de över tio. Då håller de till inne i museet istället eftersom de behöver mera utrymme.

De som deltar är mellan sju och tretton år gamla, vissa har varit med förr och några är med första gången. Systrarna Selma och Rakel Hänninen deltar för första gången.

– Det är roligt att få lära sig att rita och måla, säger Selma Hänninen.

Hon målar en himmel och en äng. Rakel Hänninen har inget speciellt motiv hon målar efter.

– Blå är min favoritfärg, säger hon.

Raina Clemes har varit lärare på målarkolonin i tolv år. Hon tycker om att lära ut akvarellmålning och undervisar också vuxna. Nytt för i år är att målarkolonin är en tredagars kurs där man deltar alla dagar.

Efter ha haft grönt som temafärg ska deltagarna lära sig att blanda till andra färger. De har gått igenom vad akvarellpapper är, hur man tar tillvara vitt på pappret och de går igenom olika tekniker, ljus och skuggor och hur man gör moln. De får också lära sig hur man håller vernissage.

– När de går hem ska de bjuda in familj och släkt till vernissage hemma, säger Clemes.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!