DELA

Aktiv sommar på Post- och tullhuset

Sommarens program för Eckerö post- och tullhus är klart. Bland annat blir det en jurybedömd hantverksutställning och utställning av Ålands mest lovande unga konstnärer.
Idén till hantverksutställningen Kraftfullt föddes förra våren.
– Då bara hantverkare från den egna regionen deltar blir det lätt samma år efter år, säger verksamhetsledare Peter Winquist.
Därför bjöd man in Åbolands, Österbottens och Nylands hantverksföreningar till en jurybedömd utställning där enbart medlemmarna i föreningarna fick delta.
– 65 hantverkare lämnade in sammanlagt 340 produkter. 23 hantverkare har kommit med i utställningen, säger Sara Karrenpalo, projektkoordinator för hantverksmönstringen.
Utställningen är en vandringsutställning som finns på Åland under sommaren för att därefter bege sig vidare till de andra regionerna.
– Det här är en stor insats för hantverk överlag. En jurybedömd utställning där också de refuserade bidragen får respons, ger synlighet och hjälper hantverkarna att placera in sig själv på rangskalan gentemot andra. De flesta är självlärda och varje tillfälle som det här är en påbyggnadskurs, säger Peter Winquist.


Konstnärer
De ungas utställning heter ”The Undertow” har fått två rum i övre våningen. Konstnärerna är Amanda Chanfreau, Pernilla Hurme, Erica Pettersson, My Longley, Bo Söderlund och Minna Öberg.
– Det är viktigt att de unga konstnärerna får synlighet och kan bli förebilder, säger Peter Winquist.
Som månadens konstnärer visas Monica Aspberg i juni, Barbro Eriksson i juli och Kjell Ekström i augusti.
– Dessutom har vi fått en donation med många vaxstatyetter av Katarina Mistal som också visas.
Alla utställningar har vernissage 18 juni i samband med postrodden.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax