DELA

Adam filmade spöktivoli i stan

Adam Zetterqvist hann filma nöjesparken på Mariepark innan den monterades ner och fraktades bort.
Resultatet visas på Vera-festivalen i mars.
Han upptäckte det av en slump.
Adam Zetterqvist gick i fjol längs Gnistvägen ovanför Västerhamn när han såg ”en massa bråte” i ett hörn på Marieparks område.
– Det var något som liknade gamla troll och ett slott. Shit, vad är detta, tänkte jag. Det var öppet till det gamla Rockoffområdet så jag gick in. Karusellerna var kvar. Jag såg ett övergivet musse pigg-land, ett tomteland och ett sagoslott med trasiga dockor. Det låg händer och andra dockdelar här och där.
Det låter som ett Stephen King-scenario.
– Visst, jag blev helt fascinerad. Jag tog med min kompis Daniel Lindblom dit, vi rekade och tänkte att det här borde vi filma.


Panikfilmade
Det skulle ha blivit en femton minuter lång dokumentär. Men när Adam återvände med en digital videokamera i januari var anläggningen på väg bort.
– Karusellerna och banan med radiostyrda bilar var rivna. Det stod stora trailers där och man höll på att frakta bort utrustningen. Så jag sprang omkring och panikfilmade på området några timmar.
Materialet har nu redigerats ner till en två och en halv minut lång film – på sätt och vis en musikvideo, för han har tonsatt den med en låt från åländska folkmusikbandet Ulvens Döttrars skiva.
Filmtiteln ”Spöktivolit och de som dödar drömmar” – vad betyder den?
– Det var litet av min drömvärld som försvann. Om tivolit haft öppet ända tills det skeppades bort hade det inte varit samma sak. Jag är mera fascinerad av miljöer som har funnits, ställen som är övergivna.
Adam Zetterqvist har de senaste åren vikarierat som reporter på Ålands radio då och då. Just nu praktiserar han på Hobbyfilm i Stockholm. När Nyan ringer är det casting för en McDonald’s-reklamfilm.
Han har också ägnat sig åt rapmusik, standup och spoken word.
– Mina kompisar på Åland brukar tjata om att jag skall hälsa på även när jag inte arbetar på radion. ”Kom till Verafestivalen”, har de sagt. Och nu gör jag det, med en film. Så det blir extra kul.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax