DELA

Ackes ”Snöljus” huvudnummer i Önningeby

Den här gången är det en av Önningebykolonins förgrundsgestalter som får nästan allt ljus på sig i museets sommarutställning. (På bilden Kjell Ekström vid museet framför J.A.G. Ackes ”Snöljus”.)
Utställningen ”Acke och de andra” fyller salongen, Irinasalen och stenladugården i museet och belyser den svenska konstnären och Önningekolonisten J.A.G. Ackes (1859-1924) liv och verk , eller Johan Axel Gustaf Andersson som han egentligen hette.
”De andra” syftar både på de andra konstnärerna i kolonin och på hans många konstnärliga släktingar.
I Röda rummet visas ”Möte med Joel”, en unik samling av Joel Pettersson och de finska konstnärerna Mikko Carlstedt och Ilmari Vuori. Konstnärerna träffades på Åland och brevväxlade också efter sitt möte. Utställt finns ett brev som Carlstedt skrev hem, brevet är översatt från finska för första gången.
– Med brevet vill vi dementera ryktet som säger att kolonisterna skulle ha hånat Pettersson, vilket vi inte har hittat några belägg för, bland annat skriver Carlstedt att han och Vuori gillade honom, säger Kjell Ekström vid Önningebymuseet.


Omtyckt bland flickorna
Det är i år 150 år sedan målaren, tecknaren och skulptören Acke föddes i Stockholm. Han anlände till Önningebykolonin redan den första sommaren och blev en av gruppens förgrundsgestalter tillsammans med grundaren Victor Westerholm.
– Acke var en riktig trixster, han var omtyckt bland flickorna och var den som höll igång den sociala sidan i kolonin med upptåg och festligheter, berättar Ekström.


Monumentala verk
Utställningen visar två av Ackes viktigaste arbeten från tiden i Önningeby: ”Morgondimma” från 1888 och den 4,6 gånger 1,6 meter stora ”Snöljus” från 1892. Den senare har tidigare varit utställd i en av Nacka kommuns samlingslokaler, men stannar nu i Önningebymuseets ägo efter utställningen.
– Vinternotskildringen ”Snöljus” är utställningens huvudnummer, ett monumentalt verk som Acke hade stora problem med att färdigställa.
För Acke, som skulle måla tavlan utomhus, följde motgångarna på varandra. Ingen snö kom, det blev ingen is. När snön kom blev det för kallt för att måla ute och modellerna fick influensan. Med Vinternotskildringen hoppades Acke på internationellt genombrott, men refuserades i Paris och återvände aldrig till kolonin efter det.


Kolonister och familj
Medan Acke själv står i rampljuset i förrummet får resten av kolonisterna mer plats i Stenladugårdens gamla del. Där finns till exempel Hanna Rönnbergs ”Gläntan”, Elin Danielssons porträtt av Hanna Rönnberg samt två verk av kolonins grundare Victor Westerholm.
I Salongen flyttas blicken till Ackes familj.
– Han hade en oerhört konstnärlig familj, något som blir klart genom utställningen, konstaterar Ekström.
Båda föräldrarna var konstnärer, dessutom var tre av deras fyra barn samt en systerdotter, en brorsdotter och en brorsons dotter konstnärligt begåvade.


Vernissage och prisutdelning
Utställningen skulle egentligen öppna först i morgon, men med anledning av självstyrelsedagen hålls vernissagen i dag klockan 12-18.
På programmet står en historisk vandring med Kjell Ekström klockan 13, landskapsregeringens stipendieutdelning klockan 15, prisutdelning för barnens teckningstävling klockan 19 och klockan 21 blir det konsert med pianisten Samuel Skönberg.

Text och foto: SARA OTHMAN