DELA

Acke och Önningeby i premiär på Vera

Konstnären J.A.G. Acke var en av huvudpersonerna i Önningebykolonin. Nu står Acke och hans konst i fokus i en dokumentärfilm som görs av filmaren Mathias Walin och konstkännaren Claes Moser. I veckan gjordes de sista tagningarna i Önningeby.
Premiär blir det den 14 mars på Ålandskvällen i Vera-festivalen.
– Från början var det ett rent hobbyprojekt, men vi hoppas att det skall vara första steget på en längre film om Acke, säger Mathias Walin när Nyan träffar honom och Claes Moser i Önningeby.
Walin berättar att de första tagningarna gjordes redan 2006 av filmaren Martin Sundström. Efter hand har mera material kommit till.
– Vi har besökt olika miljöer där Acke verkat. I filmen berättar vi om dem och analyserar Ackes liv och verk, berättar Claes Moser.

Acke-kännare
Konstkännaren Moser är en av de främsta experterna på Ackes konst och har själv en stor Acke-samling. Nyan har tidigare berättat om samlingen som sedan förra hösten finns deponerad och utställd i Önningebymuseet där den kommer att kunna ses över sommaren 2012.
I Önningenby har man nu i veckan tagit både miljöbilder och filmat i utställningen. Kjell Ekström vid Önningebymuseet belyser i filmen livet i konstnärskolonin.
Bland andra orter som man lyfter fram i filmen finns Waxholm, där Acke var bosatt under många år, Stockholm, där han målat offentliga verk, Östra Lagnö i Stockholms skärgård, där han tillsammans med bland andra Bruno Liljefors deltog i en konstnärskoloni, samt Sandhamn som blev en viktig knutpunkt för konstnärer och kulturpersonligheter i Ackes samtid.
– Vi försöker knyta samman miljön och verken, säger Moser.
Läs mer i fredagens Nya Åland.

Jan Kronholm