DELA

Abstrakt lek med färger

Abstrakt och färgrik är den utställning som Gölsöm Ekblom just nu visar i Medimars väntutrymmen i Mariehamn. Så när som på ett arbete är det genomgående fråga om akvareller.
Gölsöm Ekblom har länge sysslat med olika former av konsthantverk men det var först på en kurs för ett par år sedan som hon på allvar blev biten av akvarellmåleriet. För ett drygt år sedan höll hon sin första utställning, i Godby.


Vatten och pigment
I samband med den utställningen berättade hon för Nyan att det som fascinerar henne i akvarellen är reaktionen mellan vattnet och färgpigmenten. Gärna ägnar hon sig åt ett abstrakt måleri där färgerna har huvudrollen.
Hon berättade också att den kände svenske akvarellisten Arne Isacsson blivit något av en idol och förebild för henne.


Naturinspirerat
I den utställning som hon på inbjudan håller på Medimar har hon nästan genomgående valt ett litet format. Uttryckssättet är för det mesta abstrakt men av titlarna kan man se att inspirationen ofta hämtas ur naturen och också, i en rymdserie, ur Gölsöm Ekbloms intresse för astronomi.
Bland målningarna finns också några med vintermotiv där hon använt sig av tryckteknik, med akvarellfärg på glas.
Den av målningarna som först möter besökaren kallar hon ”Livets kretslopp”. Den är målad till minne av hennes bror som gick bort för bara ett par veckor sedan.
Utställningen kan ses till årsskiftet. Liksom andra utställningar på samma plats är den öppen för alla, inte bara för dem som har ärende till Medimar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax