DELA

25-åringar i Nipås jubileumsbok

Att medverka i tidningen eller i en bok har inte hög status för en 25-åring idag. Det är på internet man skall marknadsföra sig själv.
Det säger Bo Söderlund, 23 år.
Likväl medverkar han och nio andra unga vuxna i boken som Nipå ger ut i samband med att de firar 25-årsjubileum.
Det är klart, helt fel att medverka i en bok är det inte.
– Förhoppningsvis kommer boken i händerna på dem som har makt att påverka min och de andra konstnärernas liv, säger Bo Söderlund.
Nordens instituts jubileumsbok heter ”I början av en dröm. Tio porträtt av unga, åländska konstnärer”. Den är skriven av Lina Antman, som också fotograferat, och layoutad av Maria Antman.


10 konstnärer
Boken innehåller intervjuer med tio åländska konstnärer i början av sin karriär. Linnea Tillema som författare, Bo Söderlund som konstnär, Parva Pirzadeh som dansare, Tomas Nuñez-Garcés som cellist, Andrea Björkholm som skådespelare, Yohoan Henriksson som musiker, Nils-Johan Eriksson som industridesigner, Frida Jansson och Sofie Asplund som operasångerskor, Stefan Gustafsson som filmskapare och Dexter Mäkelä som keramiker.
– Vi ville ge ut en bok som visade vad som hänt på Åland de 25 åren Nipå existerat. Vilka ungdomar har växt fram under den tiden, säger direktör Åsa Juslin.
Målet var att ge ut en annorlunda, lite ungdomligare bok än en vanlig festskrift.
– Vi ville göra en bok som kändes som en 25-åring, säger Lina Antman.


Frilansande skara
Gemensamt för alla de intervjuade ungdomarna är att de tagit tydliga karriärsteg. Följdriktligen kunde bara Bo Söderlund komma på presskonferensen.
– Alla andra har återvänt till sina jobb och uppdrag utanför Åland, säger Åsa Juslin.
Möjligen är det representativt att bara en av konstnärerna har fast jobb, Tomas Nuñez-Garcés. De övriga frilansar.
– Jag beblandar mig inte så mycket i arbetsmarknaden, de sliter snarare i mig. Jag tackar ja eller nej beroende på om jag kan och vill, säger Bo Söderlund.
Han har haft egna utställningar och jobbat som scenograf på Svenska teatern i Helsingfors. Nu skall han bege sig ut i världen.
– Jag försöker tänka mig ett bra ställe att försvinna till när jag far härifrån. Jag vill längre söderut. Säkert blir konkurrensen hårdare, där är jag ju ingen alls ännu. Det blir tufft, men jag ser fram emot det.
Åsa Juslin bekräftar att boken mycket väl kan komma i händerna på fondgubbar och andra med makt.
– Vi hoppas boken skall delas ut av företag som presentbok, att den skall ligga framme i hemmen och att kanske ge någon av de medverkande jobbuppdrag. Till vårt uppdrag hör att sprida den åländska kulturen i Norden.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax