DELA

22 år av ”mamamama” och ”papapapa” i Mariehamn

Tove Janssons 100-årsjubileum uppmärksammas på söndag när Benny Törnroos uppträder på Mariehamns stadsbibliotek.
Det blir både en muminkonsert för barn, och ett program om Toves öar för vuxna.
När Benny Törnroos på söndag gästar Mariehamns stadsbibliotek med en muminkonsert är det ett led i ett turnerande han inledde för 22 år sedan.
– Det konstiga är att jag själv inte har tröttnat på muminsångerna, men det beror nog på att energierna är så starka och glada under konserterna. Då orkar man! Jag har sagt jag ska lägga av då jag tröttnar, men ännu har det inte hänt, säger Törnroos.
Barnkonserten som ges klockan 11 på söndag gästas av både muminmamman, muminpappan, mumintrollet och Sniff. Till 80 procent är repertoaren den samma som Törnroos kört med i tjugo år.
– Det är de gamla låtarna som drar mest. Identifikationsfaktorn är viktig. Det är en interaktiv konsert där publiken får klappa, dansa och sjunga med.
Vilken sång brukar vara populärast?
– Den barnen kan bäst är nog ”I muminlandet”, där man sjunger ”mamamamama” och ”papapapapapa”.

Inre och yttre öar
Konserten är ett led i firandet av Tove Janssons 100-årsjubileum, och till ära av det har Törnroos satt ihop ett vuxenprogram med titeln ”Toves öar”. Det uppträder han med på söndag klockan 12.30.
– Olika öar går som ett slags pärlband genom hela Tove Janssons produktion. Dels handlar det om rent fysiska öar: från Blidö i Stockholms skärgård till östnyländska Klovharun. Dels handlar också flera av hennes texter om människors inre öar och känslor, säger Törnroos.
Under programmet får publiken se bilder från öarna och höra om platserna. Törnroos visar också gamla smalfilmer från 70-talet, och sjunger några visor.
– Höstvisan är naturligtvis obligatorisk, säger Törnroos.
Känns det viktigt att lyfta fram också annat än mumin?
– Jag tycker om båda koncepten, och jag måste säga att det här jubileumsåret för Tove Jansson har skötts på ett väldigt fint sätt, med utställningen på Ateneum i Helsingfors som en pärla. Hon var ju verkligen mycket mer än mumin, även om böckerna och animationsfilmen blev så populära att de tog över.

Ylva Vikström