DELA

VARNING: Läs inte detta om du tänkt se ”Interstellar”, ”Gone girl” eller ”Homeland”

Okej, så jag förstörde en killes liv, i alla fall tillfälligt, genom att berätta för honom (och 300 000 andra Amelialäsare) att kvinnan i filmen ”Gone girl” inte alls är kidnappad eller mördad, utan att hon har iscensatt alltihop för att hämnas på sin snubbe som har varit otrogen. (Här försvann gissningsvis sju procent av läsarna till ljudet av ett besviket ”ååhhhrrll!”)
Det som jag gjorde nyss kallas för att ”spoila” eller ”att göra en spoiler” och har inget med bilar att göra (och där föll ytterligare 20 procent av läsarna bort med ett liknande kvävt ljud).
Det handlar i själva verket om att avslöja handlingen i en film, tv-serie, bok eller annan populärkulturell kanal och det anses vara förkastligt. Speciellt i sammanhang där det förekommer en så kallad ”twist”, alltså en överraskande vändning i handlingen, ses beteendet på med synnerligen oblida ögon.
I synnerhet om man glömmer att utfärda en ”spoilervarning” först.

Så ifall du inte har sett ”Gone girl”, men har sett fram emot att göra det, och fortfarande hänger kvar i den här texten, då kanske du just nu känner något som påminner om vrede. Det bubblar möjligen i ditt inre och antagligen tänker du något i stil med: ”Jag hatar den där fjanten, han kan faktiskt dra åt helvete, alla kan dra åt helvete, hör ni det?!”
Killen jag nämnde i början av den här texten, vars liv jag alltså tillfälligt förstörde, heter Niclas. Han bor i en liten svensk stad, är tvåbarnsfar och hinner inte gå på bio så ofta. Detta berättade han för mig i ett sakligt mejl som han skickade efter att ha läst senaste numret av Amelia.
I det numret, som har Camilla Läckberg i foppatofflor på omslaget, avslöjas alltså ovannämnda information om filmen ”Gone girl”. Han var mycket besviken på att vi hade ”spoilat” filmen för honom, och jag måste erkänna att jag är imponerad över att han genom hela mejlet lyckas hålla en väldigt artig ton.
Det var självklart inte en medveten ”spoilning” från min sida. Den i amelia alltså. Det var inte ens jag själv som skrev den, utan det var vår filmskribent. Men i egenskap av redaktör godkände jag hans text och är därför också ansvarig för den.

Medan jag läste mejlet, det var i går vid lunchtid, kände jag en växande ångest i maggropen. Jag avskyr att få kritik av det slaget, när man vet att den som mejlar och klagar faktiskt har helt rätt. I det här fallet anade jag dessutom att Niclas mejl skulle följas av flera liknande, undertecknade av arga filmälskare som inte hunnit se ”Gone girl” än. I skrivande stund vet jag faktiskt inte hur det här ska sluta.
Det värsta är att detta inte är första gången. Jag gjorde samma fadäs när jag, också det på amelias filmsidor, avslöjade att Brody i ”Homeland” dör i slutet av säsong 3. Då kom det många arga mejl.

Jag önskar att alla kunde ta det som Niclas. Han var inte direkt arg, men avslutade sitt mejl som ett diaboliskt hämnd-geni:
”Jag är inte ute efter några ursäkter, men jag vill att du ska veta att i slutet av Christopher Nolans ’Interstellar’ visar det sig att det är McConaughey som är ’spöket’ som gäckar dottern i början av filmen.”
Well played, Niclas.

Och skyll er själva ni som trots varningen läste ända hit och blev arga.