DELA

Underbara besvikelser – men svårare att hitta

Försiktig sorg över land och rike: Såvitt jag kan bedöma har folket bakom sajten lokaltidningsbesvikelse.com slutat uppdatera sidan. Ja, den med den träffande underrubriken ”en hyllning till sura miner och lokal press”.
Lokaltidningsbesvikelse.com har genom åren på ett föredömligt sätt dammsugit Sverige (och ibland grannländerna) på omistliga gnällguldkorn ur den lättstötta lokaltidningsmyllan. De duktiga människorna som drivit sajten har idogt försett oss läsare med artiklar om människor som drabbats av små, små missöden som ofta lett till oproportionerligt stora besvikelser.
Jag får fortfarande ett vemodigt leende på mina nariga gubbläppar när jag tänker på artiklar jag hittat där. Som den om elkabeln som hade dragits så tokigt över ett centrumtorg på Gotland att folk snubblade på den under en hel måndag. ”Jag skulle hälsa på ett par jag känner och snubblade till själv”, säger den mycket besvikna kvinnan Inger Harlevi till tidningen Helagotland.se, och fortsätter: ”Under alla mina år i Visby har jag aldrig varit med om något liknande.”

Eller den i Länstidningen i Östersund, om Per Hansson, vars kvarglömda badbyxor skänktes till Pingstkyrkans klädinsamling efter bara tre dagar i badhusets låda för kvarglömda effekter. ”Fullkomligt oacceptabelt”, dundrar en påtagligt besviken Per, som enligt tidningen ”haft en hård dust” med badhuset i fråga.
För att inte tala om kvinnan på Norbergs camping, som …  äh, jag klipper in hela notisen: ”I torsdags vid 13-tiden promenerade en kvinna i området vid Norbergs camping. Hon mötte en annan kvinna som var ute och sprang. Motionären såg glad ut, skrattade och hälsade, uppger kvinnan i polisanmälan, men eftersom hon inte kände den andre kände hon sig ofredad och polisanmälde händelsen.”

Underbara besvikelser. Men nu blir det svårare att hitta dem, vilket känns sorgligt. (Visserligen finns systersajten lokaltidningsbesvikelse.se kvar i cyberrymden, men den verkar inte hålla besvikelserna på en lokal nivå, utan tycks avhandla människor som är missnöjda på ett mer rikstäckande plan. Jag håller den under försiktig uppsikt.)

Ett dåligt omen i sammanhanget: Samma dag som jag inser att lokaltidningsbesvikelse.com inte har uppdaterats sedan oktober 2014 nås jag av nyheten om att Aftonbladet lanserar en ny sajt vid namn Goda nyheter. Med svettiga händer surfar jag in på den för att kontrollera att det inte är så illa som jag befarar.
Det är det inte. Det är värre.
Så här står det på sajten: ”Goda nyheter – din dagliga dos kärlek. Nu lanserar vi sajten som bara erbjuder feel good: Läsarna har efterlyst fler positiva nyheter.”
Oroväckande. Uppenbarligen har de sociala mediernas katt- och bebisfilmsvurm ställt till mer skada än man först räknade med. Nu börjar nyhetssajterna själva välja bort det jobbiga. För att människor ”efterlyser” positiva nyheter.

Kära Nyan. Sluta aldrig skriva om fåniga och utdragna marktvister eller skyltar som pekar åt fel håll. Livet är fullt av lokaltidningsbesvikelser, underbara och jobbiga, och de måste nå folket. Besvikelser är mer utvecklande än jolmigheter.
Låt inte kattfilmsmänniskorna vinna.