DELA

Stötte Dalai Lama på Stina Dabrowski?

Nä, nu är jag SÅ besviken på Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso. Jag skulle be hans mamma ta honom i örat om det inte vore för det faktum att han är 80 år gammal och hans mamma sannolikt är ute ur bilden.

Dessutom är det väl inte riktigt comme il faut att ta Dalai Lama, som han är bättre känd som, i örat. Andlig ledare som han ändå är. Och jovialisk fredspristagare och jag vet inte vad. Och ett kluckande skratt har han också, man är ju svag för sådana. Så det blir inget örongrepp. Men lite besviken är jag ändå.

För man sitter inte i tv-intervjuer och säger att man inte vill ha några fula brudar, det gör man inte.

Men det är precis vad Dalai har gjort. Under ett intervjutillfälle nyligen, med BBC-reportern Clive Myrie, fick herr Lama frågan om han skulle kunna tänka sig en kvinna som sin efterträdare.

”Ja”, sa Dalai, och lutade sig framåt, med sitt karaktäristiska, lite luriga leende på läpparna. ”Men den kvinnan måste i så fall vara attraktiv.”

Ful eller alldaglig får hon inte vara, poängterade Laman.

Om ni känner något i luften som plötsligt doftar hummus och rättvisemärkt bröd, så är det utandningsluften från en stor uppgiven suck från världens samlade feminister (däribland jag, och JA, jag åt hummus igår, med lammkorv faktiskt, så jag får skriva exakt sådär fördomsfullt).

Att Laman ratar alldagliga brudar är visserligen inte lika chockerande som ifall det hade avslöjats att Moder Teresa hade haft en parallell, hemlig karriär som MMA-fighter – men det måste ändå anses vara hyfsat överraskande. Inte minst med tanke på att Dalai flera gånger antytt att han är feminist.

Visst , det kan ju vara så att man blir lite styv i korken av en livslång gärning som går ut på att ”förskjuta sitt uppgående i nirvana för att kunna hjälpa resten av mänskligheten”, kanske rent av så styv att man glömmer bort sig lite, och mellan varven blir något av en floskelmaskin à la Kay Pollak. Och Dalai verkar onekligen trivas i rampljuset.

Undrar om han inte till och med stötte lite på Stina Dabrowski under den där berömda intervjun år 2000. Han hoppade ju för henne, och lite flirtig var han nog. Fast sånt har man ändå kunnat ta, och man förlåter det mesta bara man får höra det där kluckande skrattet. Men det här klavertrampet kan vara lite för stort.

Och nu undrar givetvis alla: Det kan väl ändå inte vara så att den gode Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso, när han kommer hem efter en lång dags ”förskjutande av uppgåendet i nirvana”, byter ut sin röda munkdräkt mot en t-shirt med trycket ”no fat chicks”, och sätter sig med tinder och swipar bort alla som inte har silikonklyftor?

Nej. Såklart inte. Men folket behöver goda hjältar. Snubbar som levererar. Så man är ju lite besviken. Visst, Dalai är säkert minst 60 % helylle, men dagens skitvärld är i behov av 100 %. Tyvärr är ingen någonsin så bra.

… förutom Hans Rosling, förstås. Där har ni en förebild! Den som gräver fram nån skit om Rosling ljuger. Tidigare var det jämnt skägg mellan Hans och Dalai, men nu är Hans etta på toppen. Hans Rosling är perfekt. Våga inte säga något annat.
Fred Forsell