DELA

Putin, du ska inga tro någgi

Vladimir. Vlad. Vladde. Vladofax. Vladdemyr. Vladdis. Vlademort. Putte. Kärt barn har många namn. Men även du.
Vad ska man säga? Plötsligt händer det, eller hur? Jag antar att det är på sin plats med en gratulation till den lite överraskande Ålandsbördigheten.
Grattis Vlars-Erik. Eller vi kanske kan säga Vlasse, nu när vi är du och diktator med varandra. Det blir bra. Vlasse.

Du kanske tror att det svåra är över nu, när du väl har krånglat dig in i åländskheten sådär lite bakvägen. Men det är fel, siddu. Det är nu det svåra börjar.

För det första: Du ska inga tro någgi. Det spelar ingen roll att du är en maskulint hotfull man som smeker kärnvapen, tämjer lejon och annekterar halvöar hela dagarna. Ingen kommer ändå att bli speciellt upphetsad över din närvaro.
Folk kanske blänger lite på dig när du kliver in på Matkroken i Saltvik för att fylla på ditt chipsförråd, men det är mer troligt att det beror på att du har ställt bilen snett över två p-platser än att du är en av världens mest skrämmande despoter.

För det andra: Du ska inga tro någgi. Du kanske tycker att du har mycket vapen till ditt förfogande. Att du liksom har en hel arsenal. Att du skulle kunna utrusta en armé. Välkommen till Åland, säger jag bara. Möjligen höjer du snittet för antal skjutjärn per capita om du tar med dig ett litet närstridsförband, men vill du att folk ska höja på ögonbrynen krävs det att du har en långdistansrobot på trailern när du rullar in i byn.
Och ledsen, men det är mycket möjligt att folk ändå är mer intresserade av var du har hyrt släpet. Och vad det kostade. Och om de kanske kan få låna det över helgen.

För det tredje: Du ska inga tro någgi. Du kanske tror att du är tuff för att du har handskats med tjetjenska krigsherrar. Men siddu, om du vill börja bygga grejer på den där tomten – då kommer du att behöva möta nämnder som ska granska och godkänna dina ritningar.
Nämnder som kanske inte riktigt ”kan komma just nu”, nämnder som kanske har mycket snävt tilltagna telefontider, Vlasse. Minsta nojs från din sida och vips så har handläggningstiden ökat från en månad till två.

För det fjärde: Du ska inga tro någgi. Det kan gå riktigt bra ett år, till och med två, dina grannar kanske till och med börjar hälsa på dig och du blir invaggad i säkerhet – men så eldar du lite ris på fel ställe när vinden ligger på åt fel håll.
Då är du ute i kylan igen, Vlasse, tillbaka på ruta ett, tillbaka till flackande blickar på Matkroken, tillbaka till bortvända ansikten när du möter grannen i bilen.

Om jag vore du skulle jag sälja den där tomten.