DELA

Mejlet till Sannfinländarna

En dag i maj skrev jag ett mejl till det finländska partiet Sannfinländarna. I mejlet ställde jag några frågor om deras politik. Detta eftersom jag, helt ärligt, var nyfiken på huruvida de tycker att jag är en riktig finländare eller inte.
En trevlig kvinna på Sannfinländarnas partikontor svarade redan dagen efter, på svenska dessutom. Kudos till henne! Nu har det gått några månader och i veckan hittade jag mejlkorrespondensen i min stökiga mejlbox.
Jag tänkte att den kanske kan vara bra att ha för andra som undrar saker om sannfinländarna. Jag klistrar därför in några av mina frågor och den trevliga kvinnans svar här under, i lätt redigerat skick.
Gör vad ni vill med detta men glöm inte att mitt utgångsläge är både pk-naivt och politiskt okunnigt.

”Hej! Eftersom min finska inte är speciellt bra hoppas jag att det går bra att jag skickar detta mejl till er på svenska. Jag heter Fred Forsell. Jag är journalist och bosatt i Sverige, men är intresserad av Finland eftersom min släkt kommer därifrån. Jag skulle uppskatta om ni kunde svara på några frågor om ert parti och er politik. Jag försökte hitta informationen på er hemsida, och hittade en hel del både på finska och på engelska (som jag inte behärskar till fullo) men inget på svenska. Jag har googlat en del, men jag vet inte om jag kan lita på den informationen.
Därför vill jag ställa några frågor till er. Jag hoppas att ni kan ta er tid att svara på dem.
Fråga 1: Varför har ni ingen svenskspråkig information om er språkpolitik på er hemsida? Jag såg att ni har redogjort för er ställning i språkfrågan på engelska, men hittar inget på svenska.
Fråga 2: Stämmer det att ni vill skicka homosexuella och somalier till Åland? Vilken kommun tänker ni på då (det finns 16 kommuner på Åland)?
Frågan 3: Sverigedemokraterna är stora i Sverige. Är ni mer eller mindre rasistiska än Sverigedemokraterna?
Fråga 4: Jag är född i Finland (Hangö) men har aldrig kunnat prata finska. Betyder det att jag är en mindre äkta finländare då?
Fråga 5: Min morfar, som levde och dog i Finland, kämpade i krig för landet. Han kunde aldrig finska. Hur skulle ni gradera honom på en äkthetsskala?
Svar 1: Du kan hitta något på svenska här: perussuomalaiset.fi/kieli-sivu/pa-svenska/. Reform av hemsidan pågår fortfarande, men vi gör en sajt på svenska också. Under våren har vi gjort en svenska utgåvan av tidningen och valprogram att vi delar de svenska språkiga områden.
Svar 2: Det stammer inte.
Svar 3: Vi har inte något att göra med Sverigedemokraterna. Vi är inte ett rasistiskt parti, du kan kolla up det i vårt valprogram.
Svar 4: Nej.
Svar 5: Du verkar ha en riktigt konstig bild av oss. Jag är verkligen ledsen att du inte har rätt information till ditt förfogande. Svenska talande finska uppskattar precis samma saker som vi finskatalande, grundläggande tjänster, säkerhet, skatter och våra veteran.”

Jag är glad att jag frågade. Nu vet jag att partiet är ett parti som alla andra. För alla finländare.

PS. Eftersom det har gått några månader sen mejlväxlingen kan det ha hänt saker på partiets sajt och i dess partiprogram som får denna text att kännas uråldrig. Men troligen inte, va? DS.