DELA

Kan man vara avkopplad när man är ouppkopplad?

Allt började på Rosella. Eller slutade. För ju längre från Sverige färjan kom desto svagare blev min uppkoppling. När sms:et ”Välkommen till Finland” kom satte det punkt för mitt svenska abonnemang. Min internetfria sommar på Åland hade börjat. Hur fri nu den kan vara.

– Det finns väl wi-fi där vi ska bo, frågade jag min mamma.

– Nej, tyvärr. Men det kan väl vara skönt, svarade hon.

Vadå skönt? Det finns väl inget mer stressande än att vara ouppkopplad?

På konfirmationslägret på Lemböte fick vi inte ha våra mobiltelefoner. Det hade många ändå. Så medan andra surfade i smyg på sina mobiler satt jag med min bibel och pluggade in trosbekännelsen. Den kan jag bra i alla fall.

 

När andra i Mariehamn har varit på jakt efter pokémons har jag i stället samlat internetkoder från stans restauranger och hotell. På väg hem till Östernäs har jag också alltid ful-loggat in på Gröna uddens camping för att kolla om någon har svarat på nåt meddelande i sociala medier, som jag tio minuter tidigare hade skrivit på Arkens eller Knorrings wi-fi.

Så vad kan man då hitta på för kul när man är internetlös? Jo, man kan samla internetkoder även utanför Mariehamn, och jag har nu koder från Eckerö, Föglö och Vårdö. Man kan också åka lokalbussen och där använda bussens wi-fi. Det tar en timme innan bussen kommer tillbaka till min hållplats igen.

Man kan också gå på Rockoff, som toppar min åländska sommar med många stora och bra artister. När Kaj sjöng ”Kom till byen”, kunde jag relatera till den. Åtminstone till de ord jag förstod. Tack vare att det fanns free wi-fi där kunde jag också dela åtminstone den upplevelsen.

 

Nu är min första sommar på Åland snart slut. I veckan börjar skolorna här och jag får snart återvända till min säkra uppkoppling igen. Med mig till Stockholm följer trots sommarens internetöken nya vänner, många fina minnen och åländskt svartbröd.

Och vad spelar egentligen en kass internetuppkoppling för roll, då tjejerna är snyggare här, folket är trevligare, maten är godare och vädret är finare? Och att det inte behöver betyda att man blir rånad, bara för att man möter ett ungdomsgäng vid en random kanon på natten i skogen.

Åland var rätt najs, trots allt, och jag packar ner mina samlade internetkoder. De är bra att ha nästa sommar då jag kommer tillbaka igen.

Zakarias Boldén