DELA

Glad vaginadag!

Alla dessa dagar.
De kommer och går och man vet varken ut eller in.
Det mesta verkar ha en egen dag. Som ska firas på något sätt
Den 18 januari till exempel var det Blue Monday, årets värsta dag. Det är en – galen verkar det – psykolog i England som ställt upp en matematisk formel för att peka ut årets värsta dag. Formeln leder varje år till den tredje måndagen i januari. Då är vi deprimerade och håglösa och ofta borta från jobbet. Bra skäl att fira.
Söndagen den 24 januari firas Frufridagen. Man kunde tänka sig att det är en dag då fruarna är nånstans och männen får njuta av tystnad, öl och vin och en god middag tillsammans med andra likasinnade.

Men, nej, Frufridagen skapades av Lennart Hyland i programmet Karusellen år 1954 för att ge hårt arbetande husmödrar en ledig dag. På den tiden kunde män inte själva laga mat och dagen rev upp en proteststorm; män undrade om de skulle svälta ihjäl på grund av Hylands dårskaper.
Den andra februari firades Internationella våtmarksdagen, kanske utomlands i något kärr.
Den fjärde februari var det svårfirade Vargens dag och dagen därpå var det Runebergsdagen som ju inte är så svår att fira eftersom det ju finns tårtor.
Den nionde var det Säkrare internetdagen. Ladda ned något om du vet hur man gör.
Den 12 februari varje år är det Djurförsökens dag. Då kan man försöka mata hundar och katter med överblivna eller utgångna mediciner, målfärg eller liknande och se vad som sker.
Alla hjärtans dag den 14 februari är lättfirad. Då ska vi försöka vara snälla mot varandra.
Den 16 februari hölls Fettisdagen. Då firade vi alla fettisar.

Därefter var det ganska tomt i almanackan om man undantar Internationella modersmålsdagen och Alla scouters dag.
För dagsfirare och festprissar utnyttjades denna paus till kontemplation och återhållsamhet.
Men nu på måndag drar det igång igen, då är det Internationella kvinnodagen och den ska vi naturligtvis fira.
Den 11 mars är det ytterligare en kvinnodag.
Ingen rast, ingen ro.
Då firar vi nämligen Vaginadagen. Jo, jo, så är det. Messare är välkomna med tips om hur man bäst firar denna viktiga dag. Eller om hur den firades ute på den åländska landsbygden förr i världen. Kanske museet vet?
Därefter, den 14 mars, kommer Pi-dagen. Det är inte pittdagen som man kunde tro, den finns överraskande nog inte, utan 3,14-dagen.
Den 21 mars är det Världssömndagen, helgad åt sömn. Lättfirad.

Så följer den ena dagen viktigare än den andra. Den 10:e april är det Gamla vänners dag och Dansens dag firas den 29 april. Den 7 maj är det Världsskrattdagen. 25 maj firar vi Handduksdagen och den 6 juni brukar inbjudna samlas på Sveriges generalkonsulats gräsmatta för att fira Färskpotatisens dag. Väl?
I augusti, fredagen den 13:e, firar vi Vänsterhäntas dag. Hoppas inget går på tok, vi vill ju vara med om firandet av Porslinets dag den 29 augusti, Dansbandens dag 5 september, Skolmjölkens dag 30 septemer samt Äggets och Civilkuragets dag 12 oktober.
För att inte tala om Lutfiskens dag 5. november.
Internationella Toalettdagen firas 19 november.
Men den tänker jag skita i.