DELA

Det luktar sprit på arbetsplatsen

Det står en aldrig tidigare känd stank – någon skulle kanske säga doft – av sprit på våra arbetsplatser.
Åtminstone här i Sverige.
Aldrig någonsin har det luktat mera sprit på Dagens Industri än nu. Alla luktar sprit.
Alla som varit på toaletten.
Tidigare skulle de som kom från toaletten och luktade sprit ha kallats till personalchefen för att få en varning, alternativt tvingats uppsöka närmaste Betty Fordklinik för vård.
Nu ler alla bara.
Alla är glada för att alla luktar sprit. Alltså inte sprituppsluppet glada, utan glada på det där nöjda sättet. Glada för att alla gör som de ska.

Spritar.
Det är det vi gör på toaletterna på Dagens Industri. Vi spritar för att hålla de farliga bobborna borta. Ingen vill få grissjukan och därför spritar vi händerna med sprit ur en flaska som det står 85 på. Såna flaskor verkar finnas på varenda arbetsplats.
Först kändes det lite kladdigt men så småningom vande man sig och idag känner man sig inte riktigt ren om man inte spritat.
Och de som eventuellt har problem med spriten kan känna sig lugna; alla luktar sprit och och missbrukarna behöver inte äta starka pastiller eller gurgla med vad de nu brukar gurgla.
Företaget som tillverkar smörjan går för högtryck när hela det ängsliga Sverige ska gnida in händerna med sprit. Apoteket som säljer 85-orna försöker för döva öron säga att man också kan sköta sin handhygien på det gamla sättet, alltså med tvål och vatten.
Och allt som har med handsprit att göra får stora rubriker. För några veckor sedan var det nyheten om sjuksköterskan som fattade eld som var dagens stora grej. Det var en sjuksköterska på ett äldreboende i Vittangi, en för mänskligheten okänd ort några mil öster om Kiruna som började brinna. Hon hade spritat händerna, klappat en hund, rört en patient med syntetbyxor och fattade eld när hon sedan kom åt en metallvagn.
Hon brann med en blå låga men kunde själv släcka elden och skadades inte.

I Östersund stoppade handspriten en hel buss. Busschauffören hade spritat händerna och klivit in i sin buss för att köra sitt pass. Då reagerade alkolåset och vägrade starta motorn. Bussen blev stående och Stadsbussarna i Östersund uppmanar nu sina chaufförer att tvätta händerna på det där gammaldags sättet, alltså med tvål och vatten.
Tvål och vatten!
Det låter ju nästan patetiskt ålderdomligt. Åt Skansenhållet.
Hur ska det gå sen, efter att grissjukan kämpats ned, när arbetsgivarna inte längre köper in 85-or och vi måste använda oss av rengöringsmedel som känns som från stenåldern?
Kommer vi någonsin att kunna känna oss rena om händerna?
Börjar vi köpa hem den dyra 85-spriten?
Har en ny marknad skapats?

PS. Idag är det väl många som är lite trötta efter gårdagens firande. För du tog väl i lite extra under Handtvättningens dag?