DELA

Ekonomikrönika: Då landskapsregeringen skyddar ditt barn mot höga räntor

Framför mig på bordet ligger pappret jag vill att alla som inte köpt sin första bostad ännu skulle läsa. Utmaningen är att få dem att läsa det minst två år innan de köper sitt första hem. Det är en svår nöt att knäcka och därför vänder jag mig till dig som är förälder. För skulle du tacka nej om landskapsregeringen erbjöd sig att betala en del av ditt barns ränta på det kommande bostadslånet?
Pappret framför mig handlar om ”bostadsparkonto” och kontot är inget första aprilskämt men inte heller ett mirakelkonto. Det är kort och gott landskapsregeringen som ger ditt barn ett plus i kanten om barnet varit duktigt och sparat till sin första bostad. Visserligen behöver barnet ha sparat en tiondedel av bostadens pris i minst två år för att få fördelarna, men precis som allt sparande är det lättare att uppnå målet ju tidigare du börjar.

En rapport från statistikcentralen visar att man i medeltal är 28 år gammal då man köper sin första bostad. Det betyder att om barnet öppnar bostadsparkontot på 18-års dagen och lägger in minimibeloppet 150 euro per kvartal och sedan maxbeloppet 3 000 euro det sista kvartalet är sparandet uppe i 9 000 euro totalt.
Det betyder att då man är 28 år uppfyller villkoren för att köpa en bostad för 90 000 euro där landskapet går in och betalar en del av räntan om den går över en viss procent. Det är inte dumt.
Bostadssparkontot som det ser ut idag är alltså inte ett konto i mängden utan verkligen ett bra sparande för alla som tänker köpa eller bygga sin första bostad. Under spartiden lär barnet sig att spara, men får också en procent i skattefri ränta per år på de pengar de sparat. Tittar man på ränteläget idag är det en bra ränta.

Om ditt barn sparat ihop till en tiondedel av bostadens värde och väljer att använda kontots fördelar i och med köpet får barnet även två till fyra procent skattefri ränta på det belopp barnet sparat under de första fem åren. Dessutom går landskapsregeringen in och betalar en del av den ränta som stiger över 3,8 procent under tio år från det att lånet tagits. Bostadsparkontot ger alltså ditt barn fördelar både innan de köpt sin första bostad, vid köpet och tio år efter köpet.
Det finns många andra fördelar med kontot men allt får inte plats i denna krönika.
Ett bostadsparkonto är något jag själv borde ha öppnat när jag var 18 år, men vilken 18-åring sitter och funderar på räntor på sitt första bostadslån när man inte ens köpt en bostad? Det gjorde i alla fall inte jag. Och inte hade jag någon aning om att det fanns ett sådant konto att öppna heller. Första gången jag hörde om bostadssparkonto var det alldeles för sent för min del, för då hade jag redan köpt min första lägenhet.

Nu vet du om att det finns ett bostadsparkonto men pappret framför mig har ditt barn fortfarande oläst. Jag vill att ni föräldrar tar upp detta med era barn långt innan de ens själva tänkt tanken på eget och jag tror knappast något barn ångrar att de börjat bostadsspara den dagen de tar sitt första bostadslån.

Kristina Jensén, finansieringsspecialist
Ålandsbanken