DELA

Yogakursernas höst

Ett säkert och efterlängtat hösttecken är här- Mediskatalogen! Oj, vad många kurser som erbjuds, det är inte lätt att välja, men jag kryssar glatt för de kurser som jag kanske skall satsa på i höst.

Det som jag dock nästan blir chockad över, är utbudet av yogakurser, tjugotvå yogakurser inom Medis regi på lilla Åland. Tala om en lavinartad framfart! Förutom alla kurser i Mariehamn, finns det knappt en enda kommun som undkommer en yogakurs i höst. Jag kryssade inte för något på dessa sidor. Det beror på att jag som kristen anser att jag i så fall skulle vända ryggen till pappa Gud, eftersom yogan vänder sig till de österländska gudarna och till en förening med dem. Jag känner också att jag vill uppmana folk som inte känner till yogans historia och filosofi att ta reda på vad utövandet innebär och kan leda till.

Jag rekommenderar alla som ler åt detta (jag vet att det är många) att läsa boken ”Buddha eller Kristus” av Gertrud Storsjö, så förstår de allvaret av det jag skriver om, nämligen att yoga inte enbart är en avslappnande gymnastikform. Att ägna sig åt yoga är att utsätta sig för krafter som kan ge svårdefinierbara symptom och tillstånd.

Att också barn ska börja skjutsas till yogalektioner för att få uppleva en stund av lugn och ro, det är bara för sorgligt och skrämmande! Om det så bara är på ett lekfullt sätt, kvarstår den andliga verkligheten. Barn mår nog allra bäst av att få krypa upp i soffan med mamma och pappa istället och få prata om vad de har varit med om under dagen. Tänk att slippa passandet av tider, hitta rätt kläder, skjutsandet och så vidare.

Till sist undrar jag över varför de kristna församlingarna inte reagerar över yogans utbredning i vårt samhälle idag. Det borde ju verkligen ligga i deras intresse att upplysa medmänniskor och församlingsmedlemmar om hur den österländska andligheten arbetar eftersom den med all säkerhet kommer att föra alltfler människor bort från Gud.

Med önskan om insikt och frid, den frid som Jesus ger er, inte världen. Joh. 14:27

L. Johansson