DELA

WHO:s riktlinjer för fysisk aktivitet

WHO har nyligen uppdaterat riktlinjerna för fysisk aktivitet. Kortfattat rekommenderar de att en vuxen rör sig ”måttligt intensivt” i åtminstone 150–300 minuter per vecka. Alternativt med ”hög intensitet” i åtminstone 75–150 minuter per vecka.

Måttligt innebär något som ger en ökning av puls och andning. En promenad i normaltempo räcker alltså inte. Hög intensitet är något som ger en markant ökning av puls och andning.

Utöver det rekommenderas även sedan tidigare styrketräning två dagar i veckan.

Om du vill vara i det övre spannet enligt deras rekommendationer innebär det att du behöver röra på dig i måttlig intensitet cirka 40 minuter varje dag. Alternativt 20 minuter med hög intensitet varje dag. Plus styrketräning två gånger i veckan.

Och ifall du (som mig) spenderar majoriteten av dagarna stillasittande så rekommenderar de att du rör på dig ännu mer än ovanstående. Det låter kanske mycket men egentligen inte – människan är skapt för att röra på sig. Det är däremot svårt att lyckas röra på sig så här mycket i dagens samhälle och för många kan det kännas omöjligt att uppfylla rekommendationerna. Men kom ihåg att all rörelse är bättre än ingen. Börja smått och gör det du kan.

JESPER JOSEFSSON (C)

LAGTINGSLEDAMOT