DELA

Visst har vi haft samhällssmitta

I en insändare i måndagens Nyan svänger sig Runa-Lisa Jansson med en mängd osanningar som inte borde få förbli oemotsagda. Bland annat påstår hon att det inte gäller samma regler för alla inresande, och därmed skyller all smitta på släktingar från Sverige. Karantän har hittills gällt ALLA inresande, såväl hemvändande ålänningar som besökande släktingar.

Våra söner har varit hit och hälsat på flera gånger och då är det karantän som gäller trots att de testas regelbundet på sina respektive arbeten.

Insändarskribenten påstår även att vi inte har haft någon samhällssmitta på Åland, vilket heller inte är sant. Vid minst två tillfällen har vi haft det, en gång under hösten och en gång under innevarande år.

Jag vill också påpeka att munskydd skyddar inte mig mot smitta, det skyddar mig från att smitta andra, om jag själv är smittad, under förutsättning att det används på rätt sätt. Det enda som fungerar är att hålla avstånd. Jag har också noterat att många använder sig av ”både bälte och hängslen” det vill säga munskydd OCH visir. Till vilken nytta?

Vill även påpeka att överdrivet användande av munskydd effektivt stänger hörselskadade personer ute då dessa har behov av att läsa på läpparna.

TOVE KJELLANDER